Av en händelse så lyssnade jag på podden Modiga Människor i slutet på sommaren, när Zoia intervjuar Palwasha Feizi. Deras samtal handlar om att uppnå dina drömmar och mål. Jag blev fångad. Palwasha pratade om sin coach och mentor Bob Proctor. Du har säkert hört talas om honom förr, jag hade det inte. Men efter samtalet så letade jag upp hans bok Change your Paradigm, Change your Life. Jag lyssnade genom hela och började om igen. Flera gånger lyssnade jag på den och märkte min energi gå upp.

Vad menas med Paradigm?

Paradigm är den tro vi har om oss själva. Paradigm är vad som formar våra beteenden. Vi kan kalla det programmering också. Det är det program som vi lever vårt liv efter. Hur vi omedvetet agerar i olika sammanhang. Vi kan kalla det som ett program som ständigt körs i bakgrunden. Det ligger inbäddat i vårt undermedvetna och är inte helt uppenbart för oss. Eftersom det sker per automatik behöver vi bli medvetna om det för att få syn på det.

Ett paradigm blir till genom repetition. Du har säkert hört tidigare att vi tänker samma tankar till största delen varje dag. Det är vårt paradigm. För att ändra behöver vi börja observera våra tankar och mata oss med nya.

Programmerade

Vi blir ständigt programmerade på olika vis. Fram till 7 års ålder är vi som mest mottagliga för detta, då vårt medvetande ännu är helt öppet. Allt vi tar in går direkt till vårt undermedvetna. Vårt undermedvetna ifrågasätter inte någon information, utan accepterar allt som vi matar det med. Så dina automatiska vanemönster och reaktioner härstammar troligtvis från väldigt tidig ålder. Jag vet inte hur det är med dig, men jag minns åtminstone inte så väldans mycket från dessa tidigaste åren. Även om jag inte minns så mycket, så är det ändå till mångt och mycket det jag tog in då som styr mina reaktioner idag. Visst är det intressant?!

Om jag blir triggad av något som sker just nu, så är det mina tidigare minnen som aktiveras. Det här tänker jag också är en anledning till att vi tolkar situationer väldigt olika. Vi har olika programmeringar med oss. Oavsett om vi kommer från samma uppväxt så kan vi ha helt olika upplevelser av minnen och händelser.

Ditt undermedvetna

Även om detta är en förklaring till reaktioner i olika situationer så är det ingen ursäkt att fortsätta samma mönster om det inte gynnar dig. Med den här kunskapen finns det alla möjligheter att välja en ny programmering.

Våra automatiska beteenden bor i vårt undermedvetna och det undermedvetna accepterar all information den matas med, oavsett sanningsgrad. Så om du istället väljer att mata dig med positiva tankar, snälla tankar och komplimanger till dig själv och andra – ditt undermedvetna kommer acceptera det som sant. Det krävs kanske lite tid och ett aktivt arbete dagligen, om du är van att tänka totalt motsatta tankar. Men vips, en dag kommer du vakna upp och uppleva att något skiftat inuti dig.

Komplimanger i spegeln

Ett tips från mig till dig som skiftat min energi rejält är att hänga upp en lista med komplimanger vid badrumsspegeln. Varje dag ser jag mig själv i ögonen och säger dessa högt till min spegelbild. Edith, 5 år, får göra samma och det är en väldigt fin stund tillsammans. Och jag älskar att se hennes glöd och power när hon säger till sig själv att ”jag är modig!” eller ”Edith, jag älskar dig”.

Inifrån och ut

Den verklighet vi upplever inuti och vad vi tänker om oss själva speglar vilka resultat vi möter på utsidan.

Det här är tyvärr inget vi lär oss i skolan. Vi behöver lära oss själva och var är egentligen viktigare än att lära sig om hur vi själva fungerar och att stärka vår egen självbild? Med det kommer så mycket positivt, så mycket kreativitet, glädje och kärlek. När vi är starka i oss själva har vi mer kärlek att ge till andra.

Resultat

De resultat vi ser på utsidan är en reflektion av vad som pågår på insidan. Vi kan kämpa på och jobba stenhårt för något, men om vi själva inte TROR på att vi kan eller att vi är värda ett önskvärt resultat så kommer det inte ske.

Det här kan vara hårt att höra. Men det stämmer verkligen, att det vi vill se på utsidan behöver kännas på insidan. Energi kommer före materia. Vi behöver först gå in i energin av det vi önskar för att resultatet ska manifesteras i den fysiska verkligheten.

Förändra ditt paradigm

Repetera, repetera, repetera var något som min tyskalärare ofta sa. Och ja, vi repeterade mycket. I mitt fall gav det resultat, jag blev väldigt bra på tyska och gjorde senare själv en kort karriär som tyskalärare i grundskolan.

Jag vet inte hur medveten min tyskalärare var om hur vårt tänkande och kännande medvetande fungerar, men han visste att repetition var nyckeln till att ta till sig kunskap. Skolan och omvärlden matar oss annars mest med information, men vi lär oss inte hur vi omvandlar detta till användbar kunskap.

Vill du förändra ditt paradigm behöver du upprepa det du vill se i ditt medvetna sinne. Gå in i känslan av det du önskar, mata dig med tankar som höjer din vibration och upprepa det dagligen. Repetera, repetera, repetera.

Du har kraften inom dig att skapa den verklighet du önskar se.

Jag önskar dig en vacker helg och vill du lyssna till inspirerande kunskap så rekommenderar jag varmt Bob Proctor. Eller någon av alla poddar min mentor Palwasha Feizi är med i.

Ljus & värme,
Anneli

Lyssna på hela inlägget här