Att säga ”Jag ska försöka…” låter kanske som ett steg i rätt riktning, men sanningen är att det är dömt att misslyckas.
En liten förvarning om att det här inlägget kanske kan upplevas triggande. Och det är helt okej.
Faktum är att triggers kan vara gåvor – om vi väljer att se det så. När något skaver inom oss är det en signal, en möjlighet att se på saken med nya ögon.
Men, nu ska jag komma till varför ordet försöka inte fungerar.
Har du själv någon gång använt uttrycket, ”jag ska försöka göra det” eller ”jag ska försöka vara si eller så”?
Hur har dina resultat blivit? Själva försökandet kanske lyckades, för du kanske i dig själv försökte.
Men varför fungerar inte ”jag ska försöka” när vi vill skapa en förändring? Varför får vi inte resultaten vi vill se på utsidan, när vi försöker?
Ingen energi i att försöka
För att det saknar kraft. Det saknar beslut. När vi säger att vi ska försöka, håller vi oss själva tillbaka. Vi ger oss inte fullt ut till något, men vi släpper det inte heller helt. Det finns ingen energi i att försöka. Men när vi tar ett beslut, då händer något. Då kanaliseras energi och intention i en riktning.
Antingen gör du något, eller så gör du det inte. Att försöka är att stå mittemellan, att tveka. Och vi använder det ofta för att skydda oss – för att slippa det obekväma som kan komma med att verkligen välja.
Kräver mod
Att bestämma sig kräver mod. Vad händer när du fattar ett beslut? Jo, med ett beslut kommer förändring, och förändring innebär att vissa saker måste falla bort för att göra plats för det nya. Men det är precis här din kraft bor.
Tillit till dig själv
Dina tankar skapar din upplevelse. Dina ord är antingen förstärkande eller försvagande. När du säger ”Jag försöker”, signalerar du till dig själv att du inte är redo. Att du inte riktigt tror att du kan. Men när du istället säger ”Jag gör”, ”Jag skapar”, eller ”Jag väljer”, då börjar du bygga styrka och tillit till dig själv.
Försöka är inte att göra
Tänk på det här: Om någon försöker att ändra ett beteende, försöker starta ett projekt, eller försöker skapa nya vanor, hur långt kommer de egentligen? Inte särskilt långt. Försökande är en ursäkt – en halvhjärtad handling utan riktning.
Du har säkert hört det själv: ”Jag försökte verkligen, men det gick inte.” Men att försöka är inte att göra. Det är ett sätt att hålla dörren öppen för misslyckande utan att känna att man fullt ut satsat.
Istället för att säga ”Jag försöker”, prova att säga:
- ”Jag gör.”
- ”Jag skapar.”
- ”Jag avser.”
- ”Jag åstadkommer.”
Språket du använder påverkar hur du ser dig själv och vad du tror att du är kapabel till.
Ta bort ”försöka” från din vokabulär
Försöka är inte bara dömt att misslyckas – det är också en försvagande vibration. När du säger att du försöker, erkänner du indirekt att du inte bestämt dig. Det är därför det känns som att du aldrig riktigt kommer framåt. Och den känslan ger verkligen en lägre vibration i kroppen.
Istället för att försöka, ta ett beslut. Antingen gör du det, eller så gör du det inte. När du väljer att agera eller avstå, bygger du en inre styrka och tillit till dig själv. Du börjar se att du är kapabel att skapa de resultat du vill. Och att du ständigt är den som just skapar dina resultat. Du väljer hur du vill agera i varje stund. Det höjer din inre vibration och med det kommer du möta fina resultat i din yttre värld.
Att försöka är ett väldigt opraktiskt sätt att prata med dig själv och andra.
Din kraft bor i beslutet
Du är inte resultatet av vad du försöker göra – du är resultatet av vad du faktiskt gör. Ta tillbaka din kraft genom att sluta försöka och börja välja. Bestäm dig för att antingen göra eller inte göra, och se hur din tillit till dig själv växer.
Försök inte. Gör. Välj. Och se hur din värld förändras.
Jag hoppas det här gav en tankeställare, eller påminnelse, om hur orden spelar betydelse för att skapa det du längtar efter.
Nu önskar jag dig en fin helg och att du gör den som du vill ha den!
Ljus & värme,
Anneli
Let Your Sun Shine
Senaste kommentarer