Född i vågens tecken så har jag identifierat mig som en velig person. En som har svårt för att fatta beslut eller bestämma sig. Jag har gärna velat väga för och emot många gånger om. Det jag insett på senare år är att det kostar en himla massa energi. Att vara i ”inget-besluts-landet” är som att stå och stampa. Att varken röra sig fram eller bak. Det ger lätt en känsla av att känna sig fast. Känner du igen dig?

Något jag har upptäckt är att när beslut är fattat så ger det energi. Som så många gånger tycker jag Sofia Sivertsdotter uttrycker det klokt. Så här skriver hon, 31 januari, i Ord för Dagen.

Växande

Det är dags att lägga årets första månad bakom oss. En vintermånad med omhuldande dunkel och en känsla av nystart. Var är vi nu jämfört med på nyårsafton? På vilka sätt har vi utvecklats? Vilka vägar har vi valt och vad, vem eller vilka har vi givit vår tid?

Om årets första veckor upprepades, vore vi nöjda med innehållet? Om inte, vad behöver rättas till när vi kliver in i februari? Vilka beslut ska fattas, vad behöver klargöras och vad saknas för att vi ska må fantastiskt? Vad vill vi börja, sluta eller fortsätta att göra?

Hjälp mig att utvärdera den månad som jag lägger bakom mig i dag. Gör mig ärlig, klarsynt och tillitsfull när jag kliver in i februari. Hjälp mig att ge tid till det som betyder mest och påminn mig om att varenda etapp och dag räknas. 

Utvärdering

Vad sker i dig när du läser Sofias rader? Hur har årets första månad varit för dig?

Texten påminde mig om att göra en utvärdering av årets första månad och reflektera. Jag ser att mitt beslut om att ha vilodag som ledord för 2024 har inte helt fullföljts. En bättring från tidigare och jag är på rätt väg. Tack vare reflektion och utvärdering av den här tiden kan jag lättare ta beslut om att göra andra val den kommande månaden.

Medvetna beslut

Vi fattar ju massor av beslut hela dagarna och många gånger är vi inte ens medvetna om dem. De flesta går på auto-pilot. Tänk om du blir mer medveten om alla beslut du fattar, skulle du välja annorlunda då?

När vi tar medvetna beslut blir det tydligt att vi hela tiden är med och skapar våra liv, vår verklighet.

Stora och små

Beslut kan vara både stora och små. Oftast kanske de små upplevas lättare att fatta. Så många gånger jag upplevt mig fast för att jag haft ett stort beslut framför mig som jag inte velat eller orkat ta i. Många gånger för att jag tänkt att det jag bestämmer nu måste gälla för alltid! Beslutet ska kunna skrivas i sten!

Men vet du vad, så är det ju inte. Jag har lärt mig att det är helt ok att fatta ett beslut, OCH sen fatta ett nytt. Oj, vilken utmaning det varit för mig och vad jag ännu tränar på det. Jag skulle tro att vi har olika lätt för det här vi människor, kanske är detta en självklarhet för dig… Men om du är som mig så är det verkligen ett aktivt arbete att fatta beslut.

Pyttesteg

Bra tanke att ha med sig tänker jag är att ett stort beslut ofta kan delas upp i mindre beslut också… då känns det inte lika läskigt. Tänk att ett berg bestigs inte med ETT steg, det är många många små pyttesteg på väg upp till toppen. Jag tänker att det är samma med livet.

Om du drömmer om något stort och du ser en fantastiskt stor vision, så kan det vara lätt att fastna i HUR det ska gå till egentligen. Det har jag gjort så många gånger och händer fortfarande ibland. MEN varje beslut du fattar som är annorlunda från dina vanliga är ett steg på vägen i ny riktning. Visar det sig inte vara i riktning mot ditt mål, så är det åtminstone ett sidosteg som fått din energi igång. 

Beslut ger energi

Energi är rörelse och därför är ett sidosteg också ett steg i riktning till din dröm. När vi fastnar så stannar energin.

Vind av lättnad

De senaste åren har jag fattat några större beslut. Tiden innan besluten togs var jag trött, hade ingen energi och kände mig allmänt fast. Instängd och låst på något vis. Frustrerad och med en känsla av att stå still, fastän något inom mig sååå längtade ut. Jag längtade efter rörelse och energi. När beslut väl var fattat så var det som en stor vind av lättnad drog över och genom mig. Fantastiskt.

Uppmärksam på varför

Förra våren så gick hjärnan på högvarv för hur jag skulle få tillvaron att gå ihop. Jag bodde kvar själv i huset med vår dotter och försörjde mig på min verksamhet. Det var vad jag ville göra och min fortsatta önskan. Där och då skakade många på huvudet, hur skulle jag klara det…?! Enligt banken var det en total omöjlighet. Jag började svaja själv… kanske är det så, jag får se till att skaffa mig en anställning nånstans. En deltid så jag fortfarande kan hjälpa människor som nu, så som jag vill.

Splittrad energi

Jag började lägga tid och energi på att söka jobb. När jag läste annonser så kände jag hur min energi sänktes… Det var ju inte det här jag ville. Men rädslan var ännu för stor för att tänka annorlunda. Efter att ha ”roat” mig med att leta jobb några veckor och skickat några ansökningar så kom det plötsligt som en knäpp i hjärnan…

Beslut om gas eller broms

Näe, det går inte att bromsa sig ur en uppförsbacke!! Skulle jag få en anställning någon annanstans innebär det att min energi går dit. Eftersom jag inte skulle ta jobbet av glädje för att göra just det, så skulle jag bli trött efteråt och inte ha samma energi att göra det jag faktiskt vill. Jag tog ett beslut.

Efter att ha skrapat ihop mina sparade pengar så tog jag sats istället. Full gas framåt, det får bära eller brista. Jag tog hjälp av en coach som fick mig att helt skifta mindset och det var helt avgörande.

Viktigaste frågan

Nummer ett och den viktigaste frågan att ställa dig: Vad VILL Du?

När du vet det, då har du med den som guide när du aktivt och medvetet fattar dina beslut. Det innebär inte att besluten alltid är lätta för det. Troligen behöver du fatta flera beslut som i stunden känns tråkiga. För att du i det långa loppet ser att det är vad du behöver göra för att nå dit du vill. Framförallt så vet du VARFÖR du fattar dina beslut.

Hade jag inte tagit hjälp av min coach så hade jag inte varit där jag är idag. Det var ett stretigt år, 2023, och utan stöttning & push utifrån så hade jag inte klarat av det. Nu kan jag stolt se tillbaka på året och hurra för mig själv. Jag har följt min stora dröm att helt styra min egen tid, samtidigt helt kunnat försörja mig och min dotter på min verksamhet. Det började med ett beslut.

Har du beslut att fatta?

Känner du dig fast, eller stagnerad på energi? Vilket område i ditt liv orsakar i så fall detta? Vad skulle du kunna ta för beslut för att leva ett mer flödande och energifyllt liv?

Mitt bästa beslut var att ta hjälp. Att gasa i riktning till min längtan, mitt vill, fastän rädslan ville bromsa. Med programmet VÄCK LJUSETS KRAFT så hjälper jag dig som är redo till mer flöde i livet. Till att få kontakt med det du innerst inne vill och längtar efter, att lösa upp blockeringar och spänningar som står i vägen för att du ska kunna stråla ut i din fulla kraft.

Boka ett kostnadsfritt samtal, eller kontakta mig, så pratar vi mer om dina behov och vad du längtar efter.

Jag önskar dig beslutskraft och ett flödande, energifyllt, liv! Världen längtar efter att se oss alla stråla vårt ljus!
Tänk vilken lycka & glädje att leva i den världen!

Ljus & värme,
Anneli