SENSING YOGA

Ta hand om din SOMA med naturliga rörelser

SOMA är grekiska och är ett ord för ”kropp och själ”. Det är fint att dessa två sitter ihop, för precis så är det – vi är en helhet med BÅDE kropp OCH själ.

 

Vill du hitta en djupare kontakt med din SOMA?

Har du svårt att hitta rätt hjälp för din smärtproblematik?

Känner du dig stel i kroppen och att din rörlighet är begränsad?

Lider du av ångest eller depression och ofta känner att du vill ”fly” kroppen?

Upplever du ofta stress, har svårt att sova eller varva ned?

 

Sensing Yoga är att komma in i sin egen kropp, att komma HEM i kroppen, och genom olika typer av helt naturliga rörelser starta igång vår självläkande förmåga.

 

”Det kroppen själv har skadat, kan kroppen också läka”.

 

Vilka alternativ finns?

DISTANS / ONLINE

Var med hemifrån – eller där du befinner dig. Det enda du behöver är uppkoppling och en mobil eller dator.

Ett väldigt flexibelt kursupplägg, vi ses LIVE ONLINE – men du får också ALLA klasser inspelade att behålla efteråt. På det viset missar du inget – även om du inte har möjlighet att vara med på utsatt tid.

Var och en är med på sina villkor och efter egna förutsättningar.

KURSER

Fysiska träffar med kursupplägg där vi möts i grupp och tränar tillsammans.

Förutom att vi mår bra av det fysiska mötet med andra, så kan vi genom att dela erfarenheter och upplevelser även hjälpa varandra att utvecklas vidare.

Var och en är med på sina villkor och efter egna förutsättningar.

 

INDIVIDUELL SESSION

Lägg upp träningen efter DINA förutsättningar och investera i individuella sessioner.

Perfekt för dig som inte har möjlighet att binda upp dig på en hel kurs, som vill fördjupa något, för dig som föredrar att träna på egen hand eller kanske har du något specifikt du önskar hjälp med…

Detta är DIN tid och DU bestämmer upplägget.

”Det vi motstår, det kvarstår”

Vad är Sensing Yoga?

Ett annat ord som förklarar den här formen av Yoga fint är Naturliga Rörelser. Allt liv är i rörelse, stagnation är det som gör oss stela och sjuka. Ser vi på Naturfolk så har de en smärtproblematik på 5%, jämfört med oss i väst som har motsvarande ca 80 – 85%. När vi levde som jägare och samlare så var våra kroppar smidiga, starka, klarade mycket belastning och hade förmågan att röra sig i alla plan, över stock och sten. Vi är fortfarande Jägare och Samlare, även om vårt liv inte ser ut så nu och vi har tappat mycket av den naturliga rörligheten. Att använda vår kropp naturligt hjälper oss bli kvitt smärta och förmågan att hålla en stark och flödande bindväv. Bindväv finns i hela kroppen och var komplett hos oss redan som 15 veckor gammalt foster i magen, den är helt fantastisk på att anpassa sig.

Kroppen är magisk och hjälper oss att läka hela tiden, ger vi den utrymmet så kommer vi märka snabba och fina resultat.

Hjärtat i Sensing Yoga är Pandikulation, med andra ord kallat en ”kroppsgäsp”, en ofrivillig expansion i vår kropps mjuka vävnader. Vi gör det (förhoppningsvis) när vi precis vaknat, när vi ligger och sträcker oss i sängen på morgonen. Vi ser hundar göra dessa pandikuleringar efter varje vila, när det är dags att börja röra på sig igen, ofta gäspar de samtidigt – men det behöver inte vara så. Vad det egentligen handlar om är en kommunikation i nervsystemet, som kopplar om till ett mer vaket tillstånd. Det är en information till hjärnan och Pandikulation är vårt nervsystems sätt att göra oss redo för rörelse. Djur gör detta flera gånger i timmen. Vi människor började göra det redan som 12 veckor gamla foster i magen, förhoppningsvis fortsätter vi göra det flera gånger om dagen när vi växer upp. Det är en rörelse som sker rent intuitivt, dock har vi i dagens samhälle tappat förmågan att medvetet pandikulera för att reglera vårt nervsystem – så som djur gör. Slutar vi kroppsgäspa, vilket vanligtvis händer när vi är stressade t.ex., så tappar vi vår mjukhet i kroppen och vanligtvis upplever vi mer smärta och stelhet istället. Pandikulation frigör Oxytocin, som är vårt må-bra hormon, och det vinner över kortisol.

Överhuvudtaget så är rörelserna i Sensing Yoga hämtade från hur naturfolk, djur och små barn rör sig. Allt i naturen och universum är spiraler, även om det ser rakt ut så är ner till minsta beståndsdel spiraler. Genom att göra spiralrörelser så når vi djup läkning. Spiralande rörelser går ända in på cellnivå i hela kroppen, då allt hänger ihop.

Vi behöver minska vårt stillasittande, måste inte öka träningen.

Med Sensing Yoga hjälper vi kroppen till lugn och all läkning sker i stillhet. Vi kan inte träna upp något som är låst, så först lugn för att släppa på låsningar – sen träna upp. Bindväven är fantastisk, den anpassar sig alltid efter vad den utsätts för. Så upplever vi stelhet ska vi ändå tacka kroppen, den har anpassat sig för att skydda oss. När vi släpper in mer lugn och lyssnar på kroppen, kan den börja släppa på sitt försvar och läkning kickar igång.

Vi använder oss mycket av Interoception i Sensing Yoga, det vill säga – vår förmåga att uppleva kroppen inifrån. Sensing betyder Avkänning och är precis vad interoception också handlar om, att känna av inifrån. Sensing är att komma in i sin egen kropp ~ att komma hem i kroppen.

Sensing Yoga är för ALLA! Rörelserna går att anpassa utifrån sina egna förutsättningar, kan utföras både stående, sittandes på stol eller från golvet.

Det är en läkande form av rörelse och har du problematik i kroppen, kan det bli lite sämre innan det blir bättre. En helt naturlig läkningsprocess.

Troligtvis kommer du ganska snabbt märka av skillnader, bara genom några veckors daglig dos av naturliga rörelser – om än så lite som 5 min per dag.

Alla som lider av någon form av smärtproblematik, stress eller begränsad rörlighet upptäcker snart fördelarna med Sensing Yoga. Önskar du mer kontakt med dig själv och din kropp, så är detta ett fint sätt. Har du svårt att sova eller varva ner, upplever du ofta stress? Då hjälper Sensing rörelser att komma ner och in i kroppen.

Ibland kan det kännas hopplöst om en har gått med värk under lång tid, men…

…ingenting är dött i kroppen innan vi själva dör. Det kroppen har skapat, kan den också självläka. Allt i kroppen kan läka och återbildas.