Endast i det innevarande ögonblicket kan du återkalla din energi. Så skriver Joe Dispenza i sin bok Hitta din övernaturliga kraft. Han skriver om att avprogrammera invanda tankar och känslor för att skapa sig nya möjligheter i livet. Genom meditation och att finna det ljuva, generösa, nuet så kan du återkalla din energi.

Meditation

Kanske tänker du, precis som jag gjorde tidigare, att det är att sitta exakt still med korslagda ben och stänga av alla tankar. Och så kan det ju vara. Men att stänga av alla tankar har jag svårt att tro det ens är särskilt många vältränade munkar som klarar av. Det meditation tränar oss i är att återkomma till nuet. Om du provat att sitta i meditation så gissar jag att det inte tagit lång tid innan första tanken poppar upp… ”vad ska vi äta till middag, hur ska jag lösa den där uppgiften, vem ska skjutsa till träningen, undrar om hur det går för barnen i skolan…” Och ja, tankarna kan nästan ses lite som ett smatterband.

Det är inget konstigt. I meditation tränar vi oss att bli medvetna om våra tankar, inte lägga någon vikt vid dem utan låta dem passera. Meditation är en träning i att leda medvetenheten tillbaka till nuet, där vi återkallar vår energi.

Stresshormoner

Vi lever med stresshormoner större delen av tiden. De flesta av oss befinner sig antingen i dåtid och ältar något som har hänt. Eller i framtiden och funderar på hur något ska gå. För kroppen, eller vår människovarelse, så är detta ett stresspåslag. Automatiskt anammar vi nämligen samma känslor när vi tänker på något välbekant. Inte bara det, kroppen har blivit beroende av dessa känslor. Precis som en missbrukare behöver sin drog, så har vår kropp begäret efter de välbekanta känslorna.

För mig lät det här lite tokigt när jag först läste det. Men när jag tänker efter så är inte konstigt att det är svårt att skapa en förändring i våra vanor… Våra känslor är som substanser vi upplever behov av, oavsett om de gagnar vårt välmående eller ej. Detta sker per automatik. Därför behöver vi först skapa en medvetenhet om vad vi önskar förändra.

Medvetenhet

Allt startar med en medvetenhet. När vi blir medvetna om att våra tankar är i dåtiden eller framtiden, då kan vi plocka tillbaka medvetenheten till nuet.

Kroppen kommer försöka känna känslorna för att bekräfta sitt beroende av kemikalierna som de känslorna utsöndrar. Den kommer hitta på alla möjliga behov för att få oss att avbryta meditationen. Kroppen vill sluta meditera, den vill se något eller höra något. Den vill känna lukten av nybryggt kaffe, om den brukar göra det varje morgon. Kroppen försöker återvända till det välbekanta förflutna för att fortsätta skapa den förutsägbara framtiden. Kroppen vill överleva och än så länge har den en bra statistik. Oavsett hur vi mår så har kroppen åtminstone överlevt hittills. Det är automatiska vanor men varje gång som vi övervinner dem blir vår vilja starkare.

Varje gång vi återför kroppen till nuet så omanpassar vi kroppen till ett nytt medvetande.

Meditation i rörelse

Jag minns inte riktigt om jag hade provat på så mycket meditation innan jag fann Qigong. Yoga i olika former hade jag testat men inte fastnat för något av dem riktigt. Yoga i sig är, vad jag förstått, egentligen en förberedelse för kroppen att sitta i meditation. Det tycker jag är intressant.

Qigong fastnade jag för direkt. Minns verkligen första passet som en aha-upplevelse. Hur skönt det var att hitta den där närvaron, i mig själv. En enkel beskrivning av Qigong är som meditation i rörelse. Långsamma rörelser som hjälper dig att hålla medvetenheten i nuet. Jag kan fortfarande uppleva det som något lättare att vara i rörelse när jag mediterar, än att sitta helt still. Så har du provat meditera stillasittandes tidigare men inte fått det att funka, då kan Qigong underlätta för dig med.

Tilläggas skall, det finns inte meditation som inte funkar. Som med allt annat så krävs det bara lite övning. Oavsett om du suttit fem minuter och tankarna bara studsat, så har du tagit steg på din väg att omprogrammera dem. Vill vi skapa en förändring behöver vi börja, och det gör vi där vi är. Allteftersom vi tränar så förändrar vi vårt nuläge…

Qigong ger ny energi

En bonus genom att meditera genom att göra Qigong är att vi samtidigt stärker kroppen rent fysiskt. Det kan vi även göra i sittande meditation, men det är lite överkurs i början. Meditation handlar om att vara i nuet och där återkallar vi vår energi. Vi hämtar hem oss själva och upplever troligen ett nytt lugn, eller mer grundad energi efteråt.

Qigong ger ny energi på kort tid. Både genom det meditativa tillståndet OCH att rörelserna är genomtänkta för att släppa på blockeringar i kroppen. När blockeringar släpper så ökar energiflödet i kroppen. Det är lätt att bli hemmablind för alla små spänningar som kroppen bär. Varje spänning tar energi från dig. Energi som du skulle kunna göra annat med.

Så med mer energi i kroppen betyder större möjlighet att skapa nya möjligheter för dig själv. Som t.ex. att fokusera på vad du vill skapa i ditt liv, hur du vill leva. Stora frågor som du bara vet svaret på när du har återkallat din energi. När du har medvetenheten i nuet, hemma hos dig själv.

Vill du ha hjälp att återkalla din energi?

Kanske har du provat att meditera själv, men slutat för att det var svårt på egen hand…? Vill du komma med i en grupp och göra tillsammans? Söndag 21 januari är första tillfället på kursen QIGONG & QI-HEALING i Asige bygdegård. Det finns platser kvar och jag lovar att du kommer uppleva att du återkallar din energi under dessa tillfällen!

Det de allra flesta märker av först när de gör Qigong är direkt ökad energi. Under kursens tre tillfällen så kommer vi träna på att leda vårt medvetande in i kroppen. Vi kommer träna på att skapa förutsättningar för att skapa mer av det som vi längtar efter. OCH du kommer också träna upp din förmåga att rent fysiskt uppleva Qi och använda det för egen healing.

Låter det bra? Jag skulle bli jätteglad att ha dig med, boka in dig här på stört. Har du funderingar kring kursen eller något annat av det jag berört idag, hör gärna av dig!

Önskar dig en härlig vecka framåt!

Ljus & värme,
Anneli