Detox är det engelska ordet för avgiftning. En detox kan ha många betydelser eftersom det finns många olika ”gifter” i vårt liv idag. Det vanligaste vi tänker på är kanske en detox av att rensa tarmarna och kroppen med örter eller fasta t.ex. Men det kan också finnas behov av annan slags rening… Det informationsbrus som vi utsätts för idag är helt galet. Vad skulle hända om det digitala bruset plötsligt upphörde? Vilka tankar skulle du tänka om du inte ständigt matades med andras tankar från sociala medier? Hur skulle du må efter en digital detox?

Ja det är ju ganska svårt att veta innan du provat, men jag har själv märkt att livet lugnar sig och mitt inre klarnar.

Vilka är dina egna tankar?

Det kan vara svårt att veta om ens tankar verkligen är ens egna, eller om det är något som vi blivit intalade utifrån. Eller hur?! Den lilla mobiltelefonen ser kanske ofarlig ut men jisses vad den har oss fast. Om du ser dig om på stan idag, hur många ser du som bara är. Bara går en promenad, utan lurar i öronen. Väntar på bussen och bara just väntar. Hur många ser du äta middag eller umgås tillsammans, utan att mobilen är med nånstans? Den kanske inte används aktivt men nog finns den i närheten och kallar indirekt på uppmärksamhet. Om det är något vi är osäkra på, ja då tar vi upp mobilen och slår upp det på stört. Visst fanns det mer utrymme för diskussion förut… Vilka är dina egna tankar, egentligen? Bortom alla lager av yttre brus.

Konst att ha tråkigt

När har vi tråkigt, när kan vi vara själva i vårt eget sällskap? Och är det viktigt? Ja det är många frågor att reflektera över. Jag tänker på barnen som växer upp i detta informationsflöde, vet de överhuvudtaget hur det är att ha tråkigt? Om de ständigt får en skärm framför sig för att hålla sig lugna, hur tränar vi dem då för verkliga livet? Vad dövar de sig med längre fram när livet prövar dem? Vi människor är fantastiska varelser, med ett medvetande som kan förflytta sig över tid och rum. Men det har också gjort att vi gärna gör just det, flyr ifrån det som är jobbigt och distraherar oss med något annat. Det har blivit en konst att ha tråkigt. Och en sällsynt konst att vara närvarande i nuet, för det finns så många möjligheter till distraktion.

Här och nu

Men, det är här och nu som vi förändrar framåt. Det är när vi är närvarande i kroppen och tillåter oss känna allt det obehagliga som vi kan transformeras och släppa.

The peace you are looking for is on the other side of the pain you don’t want to feel.

När vi vågar möta det obekväma, det smärtsamma, då kommer belöningen. Ingenting varar för evigt. Livet är ett enda stort flöde av nu, nu och nu. Genom att vara uppmärksam i dessa nu, i valen vi gör i varje nu, så skapar vi våra framtida nu.

Inspiration

Det finns självklart mycket inspiration att hämta från t.ex. sociala medier också. Även där kan du göra aktiva val och följa konton som får dig att växa. Konsten är dock att sätta gränsen, att vara medveten i varje nu, då det ändå är skapat för att få oss fast till att scrolla. Och ibland är även det inspirerande flödet viktigt att stänga av för att integrera allt vi tagit in. Mer än någonsin behöver vi tysta stunder av att bara vara med oss själva och det vi har runtomkring oss i verkliga livet.

Ditt liv

För det är faktiskt så att ditt liv pågår där dina fötter är. Det är en god idé att checka av det lite då och då, var du har dina fötter. Och att uppmärksamma dem, fötterna. Trots att vi har ett så bekvämt liv idag, så verkar den psykiska ohälsan bara öka. Varför? En stor del tror jag är just det informationsbrus som ökat, plus alla andra gifter som kommit till i vårt moderna samhälle. Det gör att vi mer och mer glömmer bort att vi är en del av naturen.

Kanske kan en digital detox vara ett sätt för dig att leva mer just ditt liv? Hur det påverkar dig vet du ju faktiskt först efter du har provat.

Är du redo att prova en digital detox?

Sommaren är ett ypperligt tillfället att avsätta en vecka, månader, eller några dagar till att stänga av alla appar på mobilen och faktiskt använda den som just en telefon. Den kom till för att vi skulle ringa varandra, men det är kanske det minsta vi använder den till idag. Jag har provat detta i omgångar och jag VET att det är berikande. Efter de tystnadsretreat jag varit på så har jag känt ett stort motstånd till att ens ta tillbaka min mobil, energin jag känt efter tystnaden är fantastisk.

Är du redo att prova en digital detox?

Jag ska erkänna att jag upplever ett motstånd inför en sån här process. Och om du upplever det starkt, så lugna dig själv med att du börjar med en dag eller två. Det är så värt att prova. Ditt inre väntar på att bli lyssnat till. Du är så värd denna tid med ditt inre. Bruset finns kvar och du kan välja om du vill gå in igen, eller inte. Kanske hittar du svar på annat sätt att förhålla dig till hur du hanterar dina digitala medier efteråt. Allt är erfarenheter.

Mina tips för digital detox

I början på veckan stängde jag av mina sociala medier och kommer idag att även utöka med mailen. För minst en vecka framåt. Eller jag stänger egentligen inte av dem, för vet inte HUR man gör. Jag checkar ut från det digitala en stund för att checka in med mig själv.

Vad jag gör och mina tips för digital detox är det här:

  • Flyttar ikonerna för sociala medier längst bak, eller ännu hellre skapa en mapp som du gömmer dem i. Jag har döpt min till PAUS och placerat längst bak, så att det finns flera spärrar för mig att går förbi innan jag mot förmodan skulle falla dig och öppna den ändå.
  • Samma med mail-ikonen (Jag kommer kolla mailen någon gång under den här tiden, men från datorn!)
  • Om du har aviseringar på idag, stäng av ALLA. (Jag har inte på några i vanliga fall heller.)
  • Ha endast appar på första skärmen som du tillåter dig själv använda under den här tiden. T.ex. Maps- funktion, Swish och bank-id.
  • Alla appar som du per automatik tar till när du blir rastlös – placera dem längst bak, göm dem!
  • Kanske har du appar som du kan radera? En rensning i telefonen skapar också mer utrymme för frid.
  • Genomgående så underlätta för dig själv att lyckas med din digitala detox. En sak kan vara att göra det så svårt som möjligt för dig att hitta apparna du vanligtvis använder.
  • Om du har en gammal mobiltelefon som går att använda, en sån där med knappar. Kanske damma av den nu och låta den ”smarta” telefonen vila krafterna under tiden. Det skulle jag säga är den mest optimala formen för digital detox.

Är du med mig?

En digital detox är ren semester, men du kanske upptäcker det först efter några dagar. Det är mycket möjligt att du, likt mig, upplever en form av abstinens de första dagarna. Så är det med all avgiftning. Vågar du ge det en chans ändå, är du med mig?

Om du provar, eller har provat tidigare, så skulle det vara jätteroligt att höra dina tankar och erfarenheter. Dela gärna med dig här.

Passar också på att tipsa om min vän Elin Prims barnbok som nyss släpptes; Lilla Lu och mobiltelefonen. Den tar upp just det här med vår mobilanvändning på ett roligt och tankeväckande sätt.

Nu önskar jag dig en härlig helg och vi hörs igen på andra sidan detoxen.

Ljus & värme,
Anneli