Har du hamnat i duktighetsfällan någon gång? Är det ett ord du använder själv till andra? T.ex. barn eller barnbarn? Själv har jag fått höra ordet många gånger och har alltid tyckt om det. Tyckt om det så mycket att jag velat höra det hela tiden.

Duktig för att passa in

Jag skulle tro att jag alltid varit nyfiken och känt en kontakt med något större. Mina promenader i vitsippeskogen hemma var stunder då jag kom nära det magiska. Som barn lärde jag mig dock att stänga ner den här kontakten för att passa bättre in i samhället. För att vara duktig och prestera utifrån de förväntningar som fanns. Duktig för att passa in. Jag blev jätteduktig på att vara duktig.

Duktig för vem?

Om du har barn i din närhet så har du säkert bevittnat hur hon eller han har fått höra ordet duktig i något sammanhang. Det kanske är så självklart att du inte tänker på det, men om vi funderar över det ett slag… Vem bestämmer vad som är duktigt? Vad betyder ordet egentligen? Duktig för vem?

”Var nu duktig och ät upp”. ”Vad duktig du är som städat.” ”Duktigt att du klär dig själv”. Listan kan fortsätta…

Duktig hänger ju på om det är som jag vill. Om du tillgodoser mina behov är du duktig.

Medveten

Själv så slinker ordet ur mig oftare än jag alltid är medveten om. Det är som att det är impregnerat i systemet, eller inpräntat kanske är mer rätt ord i sammanhanget. Nummer ett är ändå att bli medveten om vad det här lilla ordet sätter för präglingar på oss människor.

Utforskande

När vi sätter en etikett på beteendet så kan vi av misstag lära oss att bekräftelsen kommer utifrån. Att vi blir godkända när vi presterar. Ju bättre prestation, desto mera kärlek.

Vi alla har ett inneboende behov av att utforska världen och lära oss saker. Det är lustfyllt, endorfiner utsöndras och vi känner oss bra. Det märks tydligt på bebisar och små barn. De utforskar världen och tar verkligen in den med alla sinnen. Det är så vi är skapade att lära oss, genom vår egen upplevelse.

Dock kan det här systemet slås ut av yttre belöningar. Som när vi lär oss att söka känslan av att må bra i att bli godkänd.

Nyfikenhet

Min nyfikenhet tog mig ut på många äventyr och ansvarsfyllda uppdrag. Jag sökte ständigt nya kickar. Jag hade alltid lätt för att lära mig saker och var van vid att bli ”duktig” på det jag tog mig för. Det fanns mycket som var roligt och jag såg alltid chans till att utvecklas.

Jag pressade mig att ständigt prestera lite mer och lite bättre. Till slut tog det stopp. En personlig kris och år av alltför mycket arbete. Kroppen ville inte längre. Hela mitt system var utmattat och när proppen gick ur så fylldes jag av en tomhet.

Vem är jag bakom duktigheten?

När vi länge jagat bekräftelse utifrån och agerat utefter vad andra vill, så är det tufft att inte orka mer… För vad händer då? Vem är jag då, om jag inte presterar? Och vad VILL jag själv?

Uppvaknande

Jag kände mig vilsen och samtidigt lättad. Det var skönt att ta av den trånga kostymen. Jag förstod ganska snabbt att det inte finns någon väg tillbaka, utan vägen var framåt – till något nytt. En annan version av mig, som var mer sann. Det var ett uppvaknande till att jag hade ett arbete framför mig, för att upptäcka och lyssna till min inre röst.

Verkligheten jag upplever är en spegling av vad som pågår inuti mig. Inuti mig hade det länge pågått en maktkamp mellan min själ och mitt ego. Själen hade skavt inifrån ett bra tag men egot sökte fortfarande kickar, även om energin var så låg att inget egentligen bekom mig längre.

Verktyg

Jag hade redan insett att jag behövde hjälp med att ”komma på fötter”. Tack vare Reiki och samtal så hade jag fått energi, ork och hjälp att sortera i mina tankar och höra min inre röst. Qigong var nästa steg och hjälpte mig bland annat att bli mer närvarande i kroppen.

Qigong och Healing blev helt enkelt mina verktyg för att städa ur mitt inre på begränsningar. För när låsningar släpper, en efter en, så lämnar det plats för mer flödande livsenergi.

Jag gick från att ha upplevt mig själv i ett evigt ekorrhjul som bara rullade fortare, till att ta steg åt sidan och verkligen uppleva att JAG HAR MAKTEN i mitt liv. Det var enormt befriande. Stärkande och läskigt på samma gång.

Vill du släppa ditt duktiga och bli mer DU?

Jag vill inspirera Dig till att våga följa Dina drömmar, att stråla av Din egen kraft och att hjärtligt dela Dina själsgåvor med världen! Du förtjänar också att stiga in i din kraft och leva ett liv flödande av energi! Jag längtar efter att ge dig verktygen till att hitta mer av din livsenergi & att följa din längtan!

Steg nummer 1 Stanna upp för en kort stund. Blunda och bli medveten om var du har dina fötter. Lägg en hand mot hjärtat. Finns det något som skaver? Är det något som vill ut? Om du hade ett magiskt trollspö, hur hade ditt liv sett ut då? Hur får det dig att känna?

Steg nummer 2 Är du villig och redo att göra något åt det?

Steg nummer 3 Boka ett kostnadsfritt introduktionssamtal för att se om jag är den du vill hålla i handen på din resa. Du kan såklart också maila mig om det är något du funderar över.

Jag tror på mindre duktighet och mer autencitet. Om du inte agerar på duktighet, vem är du då? Det längtar jag efter att höra mer, så skriv mig några rader och berätta om du vill.

Med önskan om en mysig & skön hösthelg!

Ljus & värme,
Anneli