Ett aktuellt ämne just nu verkar vara elpriser och då tänker jag att detta kunde vara passande att reflektera över… Att spara energi. Energispara.

Tre frågor

För snart 15 år sen hade jag en klok människa, min dåvarande chef, som stöttade mig på avstånd när jag hade hand om vårt kontor i Filippinerna. Där fann jag mig (ganska ofta) i en del utmaningar och hon nämnde då dessa tre frågor:

  1. Kan du förändra situationen eller människan?
  2. Kan du acceptera läget, att det är som det är?
  3. Om nej på båda ovan, då återstår du själv – kan du förändra Dig?

Jag rekommenderar att ställa dig dem om du finner dig i en situation, eller relation, som dränerar dig på energi. Det kan vara utmanande och samtidigt givande. När jag befinner mig i en situation som ständigt tar min energi – då är jag väldigt intresserad av att hitta en lösning. Och helt ärligt, jag kan inte styra över en annan människa – men jag kan styra över mig själv.

Håll fokus på det du önskar

När vi tränar Qigong gör vi det utifrån ett fokus att dra till oss mer utav det som vi längtar efter eller önskar. Det här fann jag till en början svårt, jag hade inte haft kontakt med min egen längtan på ett tag eftersom jag var så slutkörd och tunnelseende i att jaga andras önskningar. Det var mycket lättare för mig att veta vad jag inte ville ha, än vad jag faktiskt ville ha. Kanske kan du känna igen dig? Att du väldigt tydligt vet vad du INTE vill, men när du ska uttrycka vad du verkligen VILL så blir det svårare att vara specifik. Det kan också komma ifrån hur vi är fostrade i vår kultur, att inte vara förmer eller ta för oss. Som att följa våra drömmar är lika med att stoppa någon annans. Det är helt tokigt och som tur är märker jag att det ändras. Mönstret sitter ändå i mig och är ett aktivt arbete för att ständigt medvetandegöra och att välja annorlunda tankar.

Det här med att faktiskt veta vad man vill är dock väldans viktigt. Om du just nu inte vet, så rekommenderar jag dig att nyfiket börja fråga dig detta – ofta. Kanske behöver du några små stunder av stillhet var dag för att kroppen ska hinna lugna sig och berätta. Jag skulle tro att det är viktigt för dig att din energi räcker till det och dem som du älskar mest, så slösa inte bort den på det du vill undvika.

Börja med små steg…

Att svara på vad du drömmer om med ditt liv kan vara en stor fråga att ta sig an på en gång. Att börja med små steg även här kan vara en framgångsfaktor för en hållbar förändring och för att börja träna dig i att höra vad du känner. I mitt fall så började jag med att fundera på, ”vad är jag sugen på att äta…?” Den var nog så svår till en början. Det tog tid. Jag fortsatte ställa frågan varje dag och så småningom kunde jag notera svar och agera på min önskan. Det kan ses som petitesser, men jag lovar – även detta är en träning. Börja med små steg och det kommer leda till stora effekter på lång sikt. När denna frågan OCH svaren går av sig själv, kanske du levlar upp och ökar svårighetsgraden något. Vad vill du ägna din tid åt? När tänds ditt sanna engagemang och entusiasm? Vad är du sysselsatt med när du upplever att tid o rum verkar försvinna?

Genom att träna på att förändra dig i små steg så tränar du inför de större besluten i livet. Det är de små sakerna som ofta gör skillnaden. Tänk på de stora idrottarna som nöter små, små detaljer för att vinna stora mästerskap. Så om du vill ändra ditt beteende i större frågor, som kan vara mer utmanande, är det bra att träna på de små detaljerna först.

Medvetandegöra ditt energikonto

Att energispara skulle jag säga är att börja medvetandegöra ditt liv, delarna i ditt liv, och se vad som ger dig energi och var energin läcker. Se det som ett kontoutdrag från banken. Varifrån kommer pengarna in, på en dag? Vilka poster verkar sluka alla dina besparingar? Till vad vill du använda dina pengar? Har du något särskilt du sparar till? Vem vill du lägga dina pengar (din energi) på? Vill du bjuda hela jobbet på fredagsfika, eller vill du hellre bjuda dina närmaste på en lyxmåltid? Kanske VILL du båda, men frågan är om pengarna räcker… vad är då viktigast för dig?

Ett annat steg till att börja bryta mönster är att göra små vardagliga saker annorlunda. Det kan tyckas fånigt, men en sån enkel sak som att borsta tänderna med fel hand kommer hjälpa dig leda om trafik uppe på hjärnkontoret och få tillgång till nya tankar. 😊 Om du äter samma frukost varje dag, prova något annat en dag. Överhuvudtaget, medvetandegör dina dagliga vanor och prova att göra dem i en omvänd ordning.

Genom att leda dig själv genom livet med medvetna val så kommer du både spara energi och stärka din självkärlek, vilket ger mer och mer energi tillbaka. De tre frågorna är en bra start.
1, kan du ändra på situationen? 2, kan du acceptera den? 3, kan du förändra dig själv?

Önskar dig ett härligt avslut på veckan!

Ljus & värme,

Anneli

Let Your Sun Shine