Det skriver Sofia Sivertsdotter om idag i sin fantastiska bok Ord för dagen 365 TEXTER FÖR STYRKA & SINNESRO. Jag älskar att börja dagen med en sida av hennes tänkvärda texter. Hennes böcker finns förresten till försäljning hos mig i Solglimten också, just för att jag önskar att hennes visa ord ska få träffa fler hjärtan och sprida hopp, tacksamhet och kraft.

Dagens text om Flocken. Eller En flock som hon skriver idag 8 februari, den texten går så här:

Att ha en flock, oavsett hur liten eller geografiskt distanserad, är att ha ett färgglatt liv. Det är att ha någon som ser till ens bästa och som inte vänder bort blicken för att stryka medhårs. Det är att tillhöra, att känna sig hemma och att ge vingar åt kreativitet och glädje.

Om vi inte har funnit vår flock ännu, är den på väg. Om vi saknar ett hem av likasinnade, håller huset på att byggas. Om vi inte vet var vi ska leta, kan vi börja med att lossa greppet om det och dem som vi med säkerthet vet inte är vår flock eller hemvist.

Påminn mig idag om att uttrycka tacksamhet för min flock, oberoende av om jag har funnit den eller inte. Gör mig tillitsfull och ärlig när jag utvärderar vad jag behöver och längtar efter. Hjälp mig att slå följe med dem som strävar åt samma håll som jag och tillsammans med dem bygga en hemtrakt i färg.

Är det inte klokt så säg?! Har du funnit din flock ännu? Eller är den på väg, håller du kanske på att bygga upp din sanna hemvist?

Så många gånger jag har känt mig ensam, trots att jag varit tillsammans med andra. Andra människor, som inte var min flock. Kanske var dessa människor min flock under ett tag, en tid av livet, sen bytte vi spår och det började skava av att vara i den flocken. Inget ont om dem för det, vi kan älska människor även om det inte längre är rätt flock.

Kanske var vi aldrig rätt i samma flock egentligen, men geografiska förutsättningar, uppväxt, brist på andra likasinnade eller annat gjorde att vi trodde det. Kanske har du, precis som jag, försökt att passa in i olika flockar genom att vara en variant av dig som känns lite på låtsas. Det brukar inte vara så skönt, och ganska dränerande i längden, att gå runt i en kostym som egentligen inte passar.

Your vibe attracts your tribe.

Det är en skön mening att luta sig mot. Var dig själv och din flock kommer hitta dig.

Att spela en roll för att passa in i flocken, det tar mycket energi utan att ge särskilt mycket tillbaka. Åtminstone i förlängningen. Om du ”gör dig till” och inte visar vem du egentligen är – hur ska då just din rätta flock hitta till dig? För de som är rätt för just dig, de vill vara med dig för den som du är. I din sannaste essens. Visar vi inte upp det, så kommer vår flock gå oss förbi.

När vi tar på oss en kostym för att vi hoppas på att andra ska tycka om oss mer, så kommer vi dra till oss fler av de som gillar kostymen. Inte nödvändigt vis för den vi är och troligen kommer kostymen inte vara bekväm särskilt länge. Frågan är om vi ens vill hänga med dem som gillar kostymen, en slags påhittad bild av vem vi är. Troligen är det inte den flocken vi lirar allra bäst med. Vi slipper vara fysiskt ensamma, vi kommer ha folk omkring oss- men kommer vi känna oss sedda för den vi är?

Kanske är detta lätt för mig att säga, jag har nog alltid haft ganska lätt för att trivas i mitt eget sällskap. Faktiskt så har jag många gånger känt mig mindre ensam i mitt eget sällskap, än i grupp med människor som jag ändå inte kan vara mig själv fullt ut med. Jag har delat detta med vänner innan och förstått att för andra så kan det vara mindre ensamt att bara få vara med, oavsett grupp. Att vara inkluderad rent fysiskt i ett sammanhang. Att vara själv med sig själv är för vissa en plåga. Detta kan tränas upp, tryggheten i sitt egna sällskap. Vilan i det.

Att vara trygg och tillfreds i sitt eget sällskap. Är inte det bland det viktigaste. Den enda du med säkerhet kommer leva med resten av ditt liv, är just DU själv. Den kärleksrelationen är nummer ett. Finns den, så kommer andra relationer – den rätta flocken av bara farten. Den hittar dig för att du strålar dina vibbar och flocken längtar efter dig. Tillåt dig stråla, tillåt dig ärlighet i din längtan och följ det. Your vibe attracts your tribe.

Ljus & värme,
Anneli