Det här med förändring…

”As Within, So Without” – Utsidan är en reflektion av insidan. Vilket betyder att det du önskar manifestera i livet, den förändring du vill se utanför – det börjar alltid med dig själv. Vi förändrar världen genom att förändra oss själva.

Är det något du är bekväm med, tycker om eller vill du helst springa och gömma dig under täcket?

Jag tror att det säkert finns människor som älskar förändring. De är troligen ganska få för den verkliga sanningen är nog att de allra flesta av oss håller visst motstånd till förändring. Vi är ganska bekväma varelser, vi människor. Och förändring är ofta ganska obekvämt. Åtminstone när det kommer till oss själva, till våra liv. Det är inte för inte människor stannar kvar i destruktiva miljöer, relationer, arbetsplatser m.m. Vi vet vad vi har – men inte vad vi kan få. Fler och fler kommer upptäcka sin manifesteringskraft de kommande åren, det är jag helt övertygad om.

Vissa förändringar är troligen ganska välkomna att hantera, som en löneförhöjning, en vinstlott, efterlängtat barnbarn och ja såklart många fler. Ganska tokigt av mig att försöka ge mig på en beskrivning av ”lätta” förändringar, eftersom det som med allt annat är unikt för var och en. 😊 Hur som helst, att förändras som människa är ändå ett faktum. Förutom att dö, som är det enda vi egentligen vet så småningom kommer, så är det enda som är konstant i livet just förändring. Vi åldras och med det förändras vi. Kroppen förändras utefter vi blir äldre och inte minst beroende på hur vi lever, vart vi lever och hur vi använder den. Jag älskar uttrycket mina Qigonglärare först introducerade för mig: ”Den vanligaste förändringen är Avveckling men vi kan också välja Utveckling.” Det här kan tyckas provocerande för någon, vi är så vana vid att bli äldre är detsamma som krämpor. Mina Qigonglärare är dock levande bevis på att det funkar, för var gång jag sett dem har de lyst klarare. Med det sagt är det inte något en bara säger och sen blir det så, att välja utveckling alltså. Det är en handling och ett arbete som heter duga. Det är verkligen en förändringsprocess att välja Utveckling och en process som knappast kommer ur bekvämlighet. Det är ett val som kommer ur en djup längtan att bl.a. bli eller vara frisk, att leva i en skönare kropp, att känna mer, att integrera mer, att uppleva en större kontakt och definitivt att leva mer sant. Det är ganska obekvämt att gå genom förändring och trösta dig då med att det är i det obekväma – utanför bekvämlighetszonen – som transformation sker. Det är där vi växer som människor.

Väljer du vägen till Avveckling eller Utveckling?

Att förändras är lite som att låta något dö inom oss för att vandra vidare i ny form. Kanske låter drastiskt, men visst känner du också att livet ständigt förändras… Skulle vi hålla kvar allt som det alltid varit så skulle livet bli väldigt kämpigt. Liv är rörelse så för att hålla liv i vår kropp behöver vi ge den lite rörelse, det är när vi stagnerar som vi blir sjuka. Det många kanske inte tänker på att det i allra högsta grad även gäller våra känslor. Finns det känslor vi inte tillåter oss att känna, som vi trycker undan, så låser vi in dem i kroppen. På obestämd tid, vi kommer alltid få chansen att kika på dem igen och möjlighet att släppa taget, läka, för att gå vidare. När jag har haft förmågan att släppa på gamla sår, trauman, jobbiga känslor, så har kroppen släppt på låsningar och fysisk smärta. Det är så häftigt att uppleva.  

Viljan till detta, till förändring tror jag är olika stor. Jag vill dock hävda att de som klarar av att välja förändring är de som lever allra mest. ”…res dig efter varje smäll…”, visst är det nån sång som går så och lite så är det. Du kan välja att ligga kvar, du kan välja att stanna kvar och hålla kvar motstånd. Du kan också välja att resa dig, att lyssna inåt och följa det som är sant för dig – oavsett hur obekvämt. Det obekväma kommer släppa taget när vi börjat se det. Oavsett så är vi alltid fria att välja.

Om du tittar bakåt i backspegeln, kan du se att du har förändrats genom livet?

För egen del har jag gjort flera stora förändringar som jag är så glad att jag gjort, samtidigt som jag inte skulle vilja göra om det. Hur menar jag då? Jo, jag kan se tillbaka och känna att det var jobbiga tider – MEN de har gett mig erfarenheter som jag har stor nytta av här och nu. Hade jag vetat innan exakt hur krävande det skulle bli hade jag kanske hoppat över det, som tur är vet vi först efteråt hur erfarenheten blir. Och det är just vad det är, olika erfarenheter. En sak som jag ser varit en röd tråd i mitt liv och som jag verkligen tror på, det är att ”man ångrar bara det man inte gjorde”. Där är vi säkerligen olika även om jag i viss mån tror att de flesta kan skriva under på det. Det vi tackar nej till får vi aldrig reda på vad det skulle gett oss, det vi tackar ja till kan bli oerhört utmanande – men vi kommer alltid bära med oss erfarenheten. Sen menar jag inte att vi ska säga ja till precis allt, ett nej lämpar sig absolut bäst väldigt många gånger – det viktigaste är att vara medveten om att VI VÄLJER. Och vi gör valet utifrån de förutsättningar och den plats vi är på just då. Livet är som sagt föränderligt och hur det ser ut 1 år fram, det vet vi faktiskt först då.

Känner du en längtan efter förändring, att göra nya val? Vilket motstånd håller dig från att våga hoppa?

I det arbetet så är det av yttersta vikt är att omge sig med de rätta människorna, de som ger energi, guidar oss tillbaka till oss själva när vi går vilse och som inspirerar oss. Se till att omge dig med de som låter dig blomma, som låter dig följa ditt hjärta och stråla ditt ljus i världen. DÅ lyser du upp andra runtomkring och det ger ringar på vattnet. Desto fler människor som tillåter sig själva att förändras till sitt allra mest strålande jag, desto ljusare värld. Och är inte det vad vi alla drömmer om, egentligen? Det börjar med oss själva.

Vill du ha hjälp på vägen? Hör gärna av dig, jag vill finnas där för att hålla i handen oavsett om det är genom Qigong, Sensing Yoga, behandling eller samtal. Jag tror på dig.

Ljus & kärlek
Anneli