Hej, hoppas du har det gott och att 2023 startat på bästa sätt!

Jag har reflekterat lite kring det här med behovet av stunder till stillhet och reflektion – är det så viktigt egentligen?

Kör du en bil med manuell växellåda så vet du vikten av att frikoppla innan du slänger i ny växel. Du vet också att det behövs olika växlar beroende på förutsättningarna. Skulle du inte byta växel utan bara tuta på så hade motorn inte mått så bra, havererat till slut.

Ser du till att även frikoppla ibland i ditt liv? Hur menar jag nu…?!

Jo, jag vill hävda att vi – liksom bilen – behöver skapa oss tomrum för att styra oss själva mer medvetet. Att frikoppla från livet, som rullar på, för att medvetet besluta om nästa växel. Det är i tomrummet vi kan stilla oss för att ta grundade beslut. Det är där vi kan avgöra vilken växel vi behöver, oavsett om vi vill köra fortare, bromsa ner eller kanske backa. Lite varje dag, även om vi bestämmer oss för att hålla kvar samma växel – så gör vi det för att vi stannat upp och tagit ett medvetet beslut om att fortsätta. Det gör skillnad. Gissar att du kanske, precis som jag, emellanåt upplever det som att livet är ute och kör med dig. En stunds incheckning – aktiv stillhet – för att lugna surrande tankar kan göra hela skillnaden för att återupptäcka sig själv som förare i livet. Struntar vi helt i att frikoppla så kommer motorn till slut rasa, det gäller både för bilen och oss själva.

Som tidigare aktiv inom bilsport så kan jag verkligen relatera till liknelsen med att frikoppla. Jag var dessutom väldans bra på att varva högt både på banan och i livet självt. Älskade adrenalinkickar och trodde nog ibland att jag hade 50 timmar på ett dygn. En del bilar har fått tacka för sig och själv fick jag mig en rejäl tankeställare 2015, när min egen farkost plötsligt inte längre höll. Alls.

Fram till dess hade mitt liv inte innehållit särskilt mycket stillhet. Några år innan dess hade det dock smugit sig in en längtan efter något annat… En längtan efter att finna lugn, ro och harmoni på insidan. Så som jag levde då, med ständig stress och högt tempo, kunde jag inte se hur det skulle gå till. Jag hade varken tid eller energi till att göra något annat än det jag gjorde. Har du någon gång varit riktigt stressad så kan du nog relatera till att det skapar ett tunnelseende.

Min chef tipsade om Reiki och jag provade. Det var min räddning, det blev en vändpunkt. Det blev mina sällsynta stunder av frikoppling och jag började förstå att det finns ett värde i att lyssna till vad JAG själv faktiskt behöver. Tack vare Reiki fick jag sen upp ögonen för Qigong, som fanns i samma lokal. Hade aldrig tidigare haft en tanke på denna rörelseform, men nu var jag redo. Redan första grundkursen så gav det mig så många aha-moments att jag ville bara upptäcka mer… Det tändes ett ljus och hopp inom mig.

Att jag kunde komma tillbaka så snabbt efter min utmattning det har jag absolut min Qigong-träning att tacka, plus komplementet med Reiki behandlingar. Jag är så tacksam för den hjälpen, de verktygen det gav mig och den kärleken jag upptäckte – i mig själv. För det är där inne, i oss själva som all magi finns. Det är där kärleken bor och den väntar på att upptäckas.

För mig är Qigong väldigt mycket meditation, en meditation i rörelse. Just att det är i rörelse tror jag hjälpte mig att hålla fokus. Att sitta stilla på golvet i en obekväm ställning (som jag då trodde att meditation var) skulle för mig enbart varit en plåga från första stund. Det hade inte blivit någon långvarig sysselsättning och eftersom jag är övertygad om att bäst resultat blir när vi praktiserar över tid, så hade mitt resultat då helt uteblivit. Nu hittade jag Qigong och även om kroppen många gånger värkte så märkte jag att det var av läkning, det skedde ganska snabbt förbättringar på mitt mående. Värk i kroppen avtog, energi kom tillbaka och det spred sig ett lugn inom mig. Nu är den med mig dagligen på olika sätt, kroppen visar tydligt när den saknar Qigong och jag får snabbt resultat när jag får in det regelbundet i mitt liv. De meditativa rörelserna är en del av min metod för att frikoppla mig från livets brus, men det finns många fler.

Syftet med att meditera är för att stilla alla tankar som invaderar oss, och därmed skapas förutsättning för ett inre lugn som hjälper oss att hantera stormen av tankar och känslor. Alla behöver någon form av meditation – kontemplation, att lyssna inåt – för att stilla bruset och själv upptäcka vilken nästa växel bör vara. För dig kanske det är en skogspromenad, att dagdrömma ut genom ett fönster eller sitta i tystnad med en kopp te… Det viktigaste är att frikoppla, någon gång då och då.

Hur får du in meditation i ditt liv? Ger du dig en stunds incheckning varje dag?

Blir du nyfiken på Qigong och om det kan ge dig liknande aha-upplevelser som mig? Onsdag 22 februari startar en grundkurs online, där vi möts LIVE i rutan under 6 veckor i vår. Ser framemot att dela denna magi vidare och vore fint att ha dig med. Här finner du mer info: https://www.bokadirekt.se/places/solglimten-healing-34018

Skulle du vilja upptäcka Reiki finns det på samma länk ett erbjudande just nu i januari – kolla om det resonerar med dig.

Ljus, kärlek och en stunds frikoppling önskar jag dig

Anneli

Winter landscape,branches form a heart-shaped pattern