Under förra veckan så fokuserade jag på Familjekonstellationer. Metoden, som också kallas också Systemiska Konstellationer, har utvecklats av familjeterapeuten och filosofen Bert Hellinger och hans medarbetare under mer än 20 år. Det är i dag en internationellt etablerad terapeutisk metod, där man tittar på hur trassel bakåt i generationer kan ligga till grund för omedvetna begränsningar idag. Att ställa tillrätta dessa och se att alla gjorde så gott de kunde, att allt är kärlek och så mycket som handlar om att ge vidare.

Familjesystemet inkluderar alla de personer som påverkar oss själsligen, t.ex. föräldrar, mor- och farföräldrar, syskon, partners och barn. När vi betraktar våra familjer, både nuvarande och ursprungliga, märker vi hur starkt vi är bundna till dem i kärlek och lojalitet. Vi finner att vi på ett djupt omedvetet plan är beredda att agera ”stand in” för dem vi älskar. Vi kan ta på oss deras sjukdomar och skuldkänslor eller kompensera dem som blivit bortstötta eller bortglömda. För att kunna leva vårt eget liv fullt ut behöver vi finna vår rätta plats i familjen och låta andra bära sitt eget öde. Detta och liknande kan man arbeta med i en familjekonstellation.

Jag har själv varit på flera workshops, både som så kallad Representant/Stand in och även som Klient. Det har gett mig så mycket, tydliggjort mönster inom familjen och när jag får syn på det så är det mycket enklare att hantera, förstå och släppa eller ändra mina egna mönster. Förra veckan fick jag öva mig på att själv facilitera en sån här session och det var väldigt intressant. Allt är energi och våra olika konstellationer bär också på energi, eller har ett energinät omkring sig. I den här energin eller nätet finns information sparad och det är så häftigt hur det kommer fram under sessioner med Familjekonstellation. Att få se släktband lösas upp, gamla sorger kommer fram och får kanske för första gången tittas på. Det som inte klarar av att hanteras när det sker lever vidare i familjekonstellationen och omedvetet kanske ett barnbarn sen plockar upp den energin och bär på det som inte kunde accepteras innan. Kanske märks det genom en ”oförklarlig” rädsla för något, eller tungt sinne.

Tacksamhetsskuld

Något som jag reflekterat över som ofta gör att det blir väldigt tokigt i familjekonstellationer, och som nog är väldigt vanligt är det här med tacksamhetsskuld gentemot föräldrar. Att föräldrar, omedvetet och utan att egentligen mena något illa, agerar på ett sätt som gör att barnen känner skuld för att inte vara tacksamma nog. Jag har till exempel hört uttryck som: ”Min mamma har gjort allt för mig, jag kommer aldrig kunna återgälda allt jag fått”.

Nä, det är inte meningen att vi ska återgälda allt vi fått till våra föräldrar. När vi ger för att vi ska få liknande tillbaka så skapas en tacksamhetsskuld. När det kommer till våra barn och generationer så blir det väldigt tokigt, för om vi ständigt befinner oss i skuld till tidigare generationer så är det vad vi ger vidare till våra barn också… Vill vi det? Vilken värld skapas då? En värld med ständig skuld.

Pay it Forward

Det naturliga flödet är Pay it Forward eller på svenska något i stilen med Ge vidare. Det är meningen att vi ska ge utan några villkor, universum ser till att vi får det vi behöver. All den kärlek och de möjligheter vi får av våra föräldrar ska vi absolut tacka för av hela vårt hjärta. MEN det är till våra barn och de som kommer efter som vi ger vidare – villkorslöst. Så att de i sin tur kan ge vidare och det naturliga konstanta flödet av kärlek fortsätter och växer.

Jag blir så glad på vissa ställen där du kan köpa till exempel en extra kaffe eller lunch till den som kommer efter, eller till någon som behöver. Det vill säga en främling, någon som inte kan säga tack för den vet inte vem som betalat.

Jag blir alldeles varm och fylld med kärlek vid den tanken. Tänk kärleken som bara är vid tanken på glädjen av att både få ge och ta emot, utan några som helst villkor eller skuld av tacksamhet till den som har gett.

Hur känns det i dig vid den tanken? Hur skulle det vara att leva i en värld som präglas av att ge vidare, utan några förbehåll? Att leva i ett naturligt flöde av tacksamhet för det vi får och med glädje dela det vidare. Det gör mig alldeles pirrig, den verkligheten vill jag ta sikte på. Följ gärna med om det kallar även dig. 🙂

Imorgon, 1 juli, firar jag fyra år som mamma och Ediths födelsedag. Jag påminns därför extra om just det här. Vad vill jag ge vidare? För mig är det allra viktigaste att ge henne de bästa förutsättningar jag kan till att hon förblir sann och stark i sig själv. Jag hoppas såklart att hon känner tacksamhet för en fin barndom, MEN utan skuld att behöva återgälda någonting. Istället känna sig stärkt att göra det bästa för att dela det hon uppskattat vidare.

Vad har du fått med dig från din familjekonstellation som du önskar dela vidare i världen?

Oavsett hur väl vi gör det som föräldrar, och oavsett hur fina intentioner vi haft, så kommer det ändå finnas tillfällen där våra barn blir sårade, där det sätter sig trauman och sår av olika slag i våra barn. En terapeut jag träffade en gång, sa att de sparade inte pengar till barnens körkort utan till deras terapitimmar. För de visste att oavsett hur mycket ”rätt” de gjorde som föräldrar så kommer det finnas situationer där barnen tagit illa vid sig.

Sessioner i familjekonstellation är som sagt ett fantastiskt sätt för att se och förstå varför saker blev som de blev. Det fina är att när vi läker saker, mönster, oläkta sår eller trauman i oss själva – så hjälper vi inte bara oss själva utan också kommande generationer. Genom att släppa på motstånd eller begränsningar så höjer vi vår energi. Och genom att vi släppt på gamla sår från vår familjekonstellation så gör vi också framtiden lite lättare. Har du något, från ditt familjeträd, som du önskar släppa på?

Känner du ett behov av support och reda i det här, eller något annat som hindrar dig från att lysa ditt starkaste ljus just nu? Passa på att boka ett kostnadsfritt Supportsamtal i sommar, gäller fram till sista augusti. Vi ses på Zoom och jag möter dig där du är. Jag kallar det för Let Your Sun Shine för jag tycker det är dags att vi alla plockar fram vår inre sol och låter den stråla ut i världen. För världen blir mer välmående så, gladare och ljusare.

Önskar dig en strålande och ljus helg!

Värme,
Anneli

Let Your Sun Shine