Fredag och veckan går mot sitt slut. Kanske har du lite fredagsfeeling och ser framemot helgen…? Själv ska jag vara på Studio Bliss idag och imorgon, för att njutarbeta – som jag kallar det. Det är en fin bonus att få rycka in där ibland. Har du ännu inte besökt butiken i Varberg med alla vackra stenar, smycken, klangskålar och fina böcker så varmt välkommen att hälsa på mig där i helgen.

Vad menar jag med rubriken tro? Ja, har du varit med mig på någon Qigongkurs så har du hört talas om det här innan och kanske minns du övningar vi har gjort med våra olika kroppar. För dig som undrar, så tänkte jag beskriva det lite kort och varifrån det kommer.

Rudolf Steiner är Antroposofins grundare och han beskriver detta som en kunskapsväg. Antroposofin har målet att skapa ”medvetenhet om vad det innebär att vara människa” och mina Qigonglärare lutar sin utbildningsmetod mycket på detta. Att utforska och uppleva i sin egen kropp. Qigong har jag berättat om innan, att det är ett slags energiarbete där vi stärker både vår fysiska kraft OCH vår livsenergi. När vi arbetar med energi, som är väldigt subtilt, så är detta ett av de viktigaste stegen – att lita till sin egen upplevelse. Subtil energi går kanske inte att se med ögat, MEN det är väldigt upplevelsebart. Precis som kärlek. Visst ifrågasätter du inte känslan av kärlek?! Samma med livsenergi, den är fullt upplevelsebar och blir tydligare desto mer vi tränar.

Lita till DIN upplevelse

Vi är så väldigt tränade, eller programmerade, till att ta in andras åsikter och tyckanden om vad som är rätt och fel. När vi börjar skolan så börjar vi undervisas genom huvudet och innan skedde vårt eget lärande från inifrån våra kroppar. Vi har lärt oss att sätta oss upp, krypa, stå osv – helt inifrån oss själva, genom den naturliga utvecklingen som sker och genom att utforska och uppleva i oss själva. Först när vi är i balans så kan vi komma upp till stående. Min känsla är att vi tappar en viktig del när vi istället börjar ta in allt genom huvudet, mer eller mindre så kapar vi kontakten med kroppen och tappar vår egen inre känsla för vad som är rätt, vår intuition. Kanske har du någon gång fått lära dig något, fast du känt inuti dig att det inte riktigt går att lita på. Det känns inte sant. Den inre vägledningen syftar jag till och den menar jag är alltid sann, för dig. Den ska vi alltid lyssna till. Eftersom vi är så otroligt vältränade på att enbart ta in vad som är rätt och fel utifrån, så kan det behövas träning för att börja höra den här inre rösten och att lita till sin egen upplevelse. Tro mig, jag vet. Det tog säkert två veckor för mig med daglig träning för att börja förnimma något av den där energin som min kursledare pratade om. Nu är den subtila energin för mig alldeles självklar och något jag arbetar med varje dag, i behandlingar, samtal och kurser. Så det går att lära om. Det börjar med att bli medveten och att lita till sin upplevelse.

Har människan flera kroppar?

Steiner menar det, han beskriver människan som en varelse med fyra kroppar.

  1. Fysiska kroppen som består av kött och blod.
  2. Eteriska kroppen som består av livsenergi eller qi
  3. Astralkroppen som består av tankar och känslor. Denna kan lämna vår fysiska kropp och sägs t.ex. ske när vi drömmer.
  4. Ett högre jag, som är i direktkontakt med det gudomliga, universum, källan eller vad du önskar kalla det. Vår källa till villkorslös kärlek. lämnar kroppen efter döden och reinkarnerar senare i ett nytt liv.

Den fysiska kroppen ifrågasätter vi som regel inte, den går både att se och ta på. Den är vår ”Köttkostym” som vi lever vårt liv genom, det är den form vi antar och som vi sen lämnar åter när vi dör. Av jord är du kommen, till jord skall du åter varda.

Den eteriska kroppen börjar lite innanför huden på den fysiska kroppen och fortsätter sen ut, utanför huden. Som ett energifält. Kanske upplever du när energin är låg att du lätt blir påverkad av din yttre miljö, som att du inte har något skydd eller nästan är lite hudlös. Även din fysiska kropp kanske säckar ihop litegrann. Är energin hög, så kanske du kan uppleva hur inget du möter är något problem, negativitet utifrån rinner av dig på ett annat sätt och den eteriska kroppen är då större. Den eteriska kroppen kan alltså variera i storlek och genom att träna t.ex. Qigong så håller vi den stark och fysiska kroppen mer skyddad.

Astralkroppen kan du göra resor med, utan att fysiska kroppen följer med. Om jag ber dig att blunda och föreställa dig att du sitter hemma i din soffa och läser en bok, så kan du troligen se dig själv göra detta eller känna det. Det är upplevelsebart. Astralkroppen gör ofta resor när vi drömmer och det är den del av oss som kan lämna kroppen.

Slutligen, vårt högre jag, vår högsta aspekt. Som vi vanligtvis endast har väldigt liten tillgång till. Det är vår källa till villkorslös kärlek, vår kontakt med mysteriet universum. Du har kanske någon gång blivit hänförd av ett spädbarns ögon, som att tid & rum stannar upp och det finns bara nu. Eller du har upplevt en magisk stjärnhimmel och ögonblicket har stannat. Enligt Antroposofin så är denna del av oss är odödlig. Medan vi lämnar vår fysiska kropp åter till jorden när vi slutat att andas, så lever vårt högre jag vidare till ett nytt liv i en ny kropp. Så småningom. Det här skulle kunna förklara om du någon gång kommit till en ny plats men fått en ”deja vu” upplevelse, en känsla av att du varit där förut. Kanske har du det, i ett annat liv. Visst är det spännande.

Hur du kan ta hjälp av din astralkropp…

I senaste tillfället av Qigongkursen så utforskade vi astralkroppen och ”häftigt” tyckte någon att det var, att det faktiskt går att uppleva mer lätthet när vi medvetet använder oss av den. Övningen gick ut på att vi lät Astralkroppen starta en rörelse och först efter det lät vi vår eteriska och fysiska kropp följa efter, in i astralkroppen. Att bara läsa detta nu låter säkerligen lite tokigt, det är därför vi jobbar med att UPPLEVA i Qigong. Så prova själv, genom att först låta din astrala arm komma rakt framåt (alltså du tänker dig din arm rakt ut framför dig). När du tydligt kan uppleva din astralarm där, så låter du din fysiska arm följa efter in i astralarmen. Kan du tillåta din fysiska arm att vila i astralarmen? Hur upplever du det?

Kanske är det svårt, svårt är dock inte detsamma som omöjligt. Det krävs bara lite träning. Kanske kan astralkroppen få vara med lite extra i dina sysslor i helgen…

Önskar hela dig, alla dina kroppar, en fantastiskt fin helg!

Ljus och kärlek,

Anneli

Let Your Sun Shine