Ni som läst mina inlägg tidigare vet att jag tycker väldigt mycket om Sofia Sivertsdotter och hennes vackra texter. En av veckans texter i Ord för Dagen hade titeln Inifrån och ut. Att leva inifrån och ut, istället för utifrån och in. Det klingade an i mig, kanske även i dig?

Det här med att leva inifrån och ut, kommer det lätt för dig? Att följa din innersta röst? Hör du den?

Inifrån och ut, så här skriver Sofia

I stillhet finns svaren på de frågor som inte hinner ställas när vi är omgivna av brus och ljud, i ljudlöshet bor våra egna sånger. I tysthet kan vi höra den röst som blir mållös om vi ständigt omger oss med andra människors röster, tyckanden och melodier. Och i lugn finner vi oss själva.

Att skapa ett inre ankare av frid är att ha en plats att gå till med frågor och funderingar, att stanna upp är att säkerställa att vi förflyttar oss åt passande håll. Att välja bort snabba lösningar och yttre svar, är att tonsätta de sånger som väntar på att få sjungas av oss.

Hjälp mig idag att ge tid till mitt innersta. Påminn mig om att den stund jag investerar i reflektion är tid jag får tillbaka i sinnesro och riktning. Hjälp mig att favorisera tystnad och att leva inifrån och ut snarare än utifrån och in.

Lyssna inåt

Hur gör du för att lyssna inåt? Är det något du regelbundet avsätter tid för?

Reflektionstid

Jag märker att när livet rullat på snabbt och jag bortprioriterat min egen reflektionstid så hamnar jag lätt i en nedåtgående spiral. Mina tankar blir splittrade, min inre stress ökar och även om det känns som att jag ständigt gör saker så verkar lite bli gjort. Hur mycket jag än gör så har jag svårt att känna mig nöjd.

Vila först och göra sen

Även om det känns bakvänt så har jag upplevt att om jag vilar först och gör sen, då blir jag mer effektiv. Vilan är inte att sova, utan kan handla om att meditera, reflektera, lyssna inåt, göra Qigong eller ge mig själv Reiki. Att helt enkelt checka in med mig själv, innan jag går utåt och gör.

Däremot är det inte så jag är präglad, så det här förhållningssättet kommer absolut inte av sig själv. Det är en träningssak. Alltför länge gjorde jag först, för att se unna mig vila. Men kruxet är att den där vilan kommer inte av sig självt då heller. För det finns hela tiden fler saker att göra. Jag vet inte när jag nånsin kommer att bli klar. Blir du nånsin klar? Därför behöver tiden till att lyssna inåt ständigt prioriteras för att ta och få plats i mitt liv.

Utifrån och in

Tidigare i mitt liv så levde jag framförallt utifrån och in. Lyssnade till vad andra gav mig erkännande för. Följde det som jag verkade göra bra och det som omgivningen värderade som bra. Absolut att det gav mig glädje också, men främst för att jag var duktig och fick beröm. Vad jag egentligen ville, det visste jag nog inte… Tills den dagen då utifrån-och-in livet inte längre höll. När jag inte längre orkade. Nånting.

Träningssak

Med hjälp utifrån fick jag insikt i att de rätta svaren alltid kommer inifrån. Det är dock en träningssak att hitta in, till svaren, om du ständigt letat där ute. Så jag började träna. Vad ville min kropp ha att äta? Vad ville jag göra, vad behövde jag… 
För att få tag på dessa svar behövde jag leva mer stillsamt och med mindre brus utifrån.  

Att det är en träningssak för de flesta av oss tänker jag är för att vi är så programmerade att lyssna till vad andra säger. Från tidig ålder lär vi oss att lyssna till vår yttre miljö, till vad våra föräldrar, andra vuxna, kompisar, skolan, lärare, samhället säger. Vad som är rätt och fel. Volymen på vår inre röst sänks allteftersom vi lyssnar mer utifrån och in, än tvärtom.

Skapa stillhet

När jag väl tränat upp mig i att känna in mina behov så visade det mig in på nya vägar… Och när jag öppnade upp mina behov så svarade Universum an. Jag önskade mig en liten stuga vid havet, en tid för retreat. Strax efter att den här önskan blivit tydlig för mig så dyker dyker en möjlighet upp… Och under två år så bodde jag i en liten ministuga på Getterön och det gav mig läkning på många sätt. 

Så även om det idag är otydligt för dig vad dina behov faktiskt är, ge dig själv tid att reflektera. Skapa stillhet och rum för dig själv att lyssna inåt. Så att du kan skapa ett liv där du lever inifrån och ut. Ett liv som känns sant för Dig. Och inte för att vara andra till lags. 

Resa ut för att hitta hem

Det här med att själv försätta sig i lugn, i meditation eller reflektion, kan vara en stor utmaning att göra i sin egen hemmamiljö. Det är så starkt förknippat till det dagliga. Det var också under mina många resor och äventyr långt hemifrån som jag upplevde mina första stunder av det där mysteriet Universum, som finns inuti mig – och dig. Jag behövde resa ut för att hitta hem, i mig själv.

En guide till lugn och ro

Vill du ha hjälp att hitta det där inre ankaret, ditt inre palats? Att skapa ett lugn inuti dig för att bättre kunna lyssna till din inre röst? Varsågod, här är en guidad övning som på bara 5 minuter tar dig från stress till lugn. Om du tar dig tid till att göra den, berätta gärna hur du upplever det. Jag blir så glad att höra från dig.

Ljus & värme,
Anneli