Ja, hur står det till med ditt behov av att ha kontroll? Själv har jag blivit varse att jag har ett betydligt större kontrollbehov än vad jag trott. Eller kanske velat kännas vid. Det sätter sig nämligen i kroppen, på ett eller annat sätt. För sanningen är, vi kan ju inte kontrollera allt.

Prestera mera

Samhället som det sett ut är uppbyggt för att vi ska prestera utifrån vad någon annan tycker är rätt. I bästa fall så tycker vi detsamma. Men många gånger så vet vi troligen inte vad vi själva känner är rätt. Den där rösten som var så tydlig när vi var små, men som sen dimmades ner allteftersom vi fick höra vad som är rätt och vad som är fel. Vad andra, föräldrar, samhälle, skola anser vara rätt och fel. Eftersom vi så gärna vill passa in, vara omtyckta och älskade, så lär vi oss att följa det här mer eller mindre.

Det leder till att vi ständigt vill prestera mera för att i grund och botten stilla vårt behov av att ”vara rätt” och bli omtyckta. Kruxet är bara att när behovet att bli omtyckta, av andra, är så stort leder det istället till att vi inte tycker om oss själva. Om vi kör över vårt eget inre rättesnöre för någon annans. Och den enda människan vi ska stå ut med hela livet, ja det är ju just oss själva. Så vem är egentligen viktigast att bli omtyckt av?!

Livet måste vara mer än så

Om du vaknar upp en dag och inser; Shit, så här vill jag inte leva längre. Det jag gör ger mig inte energi, livet måste vara mer än så här… Grattis och heja dig, säger jag då! Tyvärr får vi sällan höra enbart hurra-rop när vi önskar göra någon form av förändring…

Andra vill ta kontroll över dig

Alla är inte redo för det. Och även om det handlar om dig, så kommer det påverka de som är runtomkring. Antingen kanske de blir direkt påverkade, men det kan också vara någon som inte alls påverkas rent fysiskt. Dessa människor påverkas för att din vilja till förändring väcker något i dem som de ännu inte är redo att möta. Det handlar inte om att det är fel på dig, utan det speglar enbart deras egen rädsla. Viktigt att ha med sig, för det är lätt att bli nedslagen i din resa när du vill skapa något nytt. Särskilt när andra vill ta kontroll över dig, för ditt eget bästa.

Självkontroll

För sanningen är den, de flesta behöver av oss behöver inte att andra försöker kontrollera oss – vi gör det så bra själva. Livet som människa är begränsat och vi är fostrade i att vara rädda för diverse olika faror. Därför har vi i olika grad lagt oss till med ett kontrollbehov. Precis som vi har olika personligheter så känner vi ett behov av att kontrollera olika saker olika mycket. Du kanske behöver superkoll på något specifikt för att känna dig trygg, men kan vara väldigt spontan och öppen när det gäller något annat. Läser du mina rader här så skulle jag gissa att du åtminstone har någon grad av självkontroll som håller dig tillbaka.

Hur gagnar den dig? Och vad hindrar den dig ifrån?

Kontrollen sätter sig i kroppen

Kontroll kan liknas vid att hålla fast. Så livet som är ett flöde inte får utrymme att flöda som det önskar, så blir vi låsta. Det fastnar någonstans. I vissa kroppar kanske det fastnar i nacken, återkommande nackspärr eller ständigt stel. Hos andra så är det bröstryggen, eller ländryggen, eller återkommande migrän… Ja du förstår nog vart jag vill komma. Livet går inte att kontrollera utan att det påverkar vår hälsa på något vis. Kontrollen sätter sig i kroppen, när vi håller emot energi som vill flöda genom så kommer den sätta sig i det område som håller de känslor vi inte vill eller orkar känna. Just nu. Det sitter där och väntar till dess vi är redo att ta hand om det.

Släppa taget

När vi är redo att släppa taget då kan vi behöva uppleva de där känslorna igen, de som stängts inne. Det fina i kråksången är att när de väl blivit genomlevda så släpper spänningen. Kroppen får tillbaka sitt flöde, du får mer energi när spänningen är borta. Du har kanske gråtit någon gång. Det kan vara skitjobbigt under tiden, men kännas förlösande och som att något släppt efter. Och det är precis vad det har. Tårarna är renande. Ju mer och ju snabbare vi kan släppa taget om kontrollen, om vår vilja att styra livet, desto mindre spänning & trötthet i kroppen. Och desto mer glädje & energi.

I nuet

Här och nu finns din kraft. I nuet. Kontrollbehovet är sällan i nuet, det är längre fram och vill förvissa sig om att allt blir bra. Men i nuet så är allt redan bra. Där, när du är närvarande i kroppen i det nuvarande ögonblicket, finner du din styrka. Det är något jag blir lika fascinerad över varje gång. Vår oro, våra bekymmer är en illusion – i det nuvarande ögonblicket. Det är något som vi målar upp i vårt inre. Vi kan välja att måla upp en annan bild. Det är gammal rädsla, mönster och beteenden som kickar in. Vårt behov av trygghet som ruckas.

Senast häromdagen prövades jag i det här och från ett läge av freeze, så kunde jag skaka mig loss och gå en promenad. I naturen är det oftast lättare att hitta närvaro i nuet. Där kunde jag hoppa och skaka ur mig känslorna som fastnat i systemet. Genom att hitta min Qigong-pelare och meditera en liten stund, så befann jag mig strax i ett helt nytt läge. Energin flödade och jag kände kärlek till situationen och insåg att det är något jag kan lära här.

Let the rest unfold

Dessa ord kom till mig under min promenad och jag tyckte det var fint. Vi behöver inte veta allt. Vår mänskliga del av oss vill gärna det. Det är så vi är skapta, att skydda oss från potentiella faror. Ständigt. Det kan dock gå till överdrift. När kontrollbehovet tar över och vi plötsligt finner oss mer överlevande än faktiskt levande. Så, hitta nuet och let the rest unfold. Låt livet visa dig.
När jag sen kommit hem från promenaden så dök det upp låtar i min lista som jag inte hört innan som ytterligare förstärka budskapet. Jag älskar när universum visar mig tecken, händer det dig också?

Centre of the centre is a light that never ends. Shining Shining the light that never ends. Min tolkning är att I vårt centrum så brinner alltid ljuset, vi kan återvända dit. Ständigt.

Livet är kärlek

Kanske låter det lite för käckt?! Det har tagit mig mycket träning och jag har investerat mängder med tid, energi och pengar för att ha kommit dit jag är idag. Jag tänker att livet är till för att levas och det innebär att känna allt som känns. Vilket betyder att det inte alltid kommer vara skönt. Det kluriga är att inte fastna i det. För livet är ett flöde och kommer med lärdomar. Livet är kärlek och vi hittar det i nuet. Open your heart and the rest will follow. En annan låt som fångade min uppmärksamhet. Kanske klingar det an även i dig. I vårt hjärta finns alla svar.

Det är grunden i programmet Väck Ljusets Kraft. Där guidar jag dig till nuet, till din oändliga pelare av ljus och potential. Så att du kan leva livet fullt ut. Vad det än innebär. Är du nyfiken på att veta mer eller ha ett klargörande samtal, så hör gärna av dig. Just nu har jag möjlighet att ta emot 2 till.

Ljus & värme,
Anneli