Finns det ens något sådant? Har du ett recept på lycka? Hur låter det i så fall?

Många svar

Om du googlar på just det: recept på lycka, så kommer du få rätt många svar. Och jag tänker att det är så, det finns troligen många svar på vad som ger lycka. Något som ändå kan ses som en gemensam nämnare är att lycka är något vi upplever. Och eftersom vi upplever det så är det inget tillstånd vi kan köpa oss till.

Upplevelse

En upplevelse är något som vi tar in i hela vår varelse, något som påverkar vårt sätt att vara och känna. Det är mer än något som vi ”bara” förstår med våra hjärnor. En upplevelse är något vi känner, något som ingen kan ta ifrån oss och säga att vi har fel. Din upplevelse finns inget rätt och fel på. Liksom det inte gör det på min.

Inga rätt eller fel

Det krångliga är att vi i vårt samhälle blivit präglade i rätt och fel. Från skolbänken har vi blivit lärda vad vi ska förstå genom våra huvuden. Där upplever vi inte. Det är mer en programmering, en inmatning av information.

Däremot, det vi upplever fäster sig i vårt system på ett helt annat sätt än det som bankas in i vår hjärna. Se på hur små barn lär sig (innan de börjar skolan), de provar – upplever – och provar igen. Det finns inga rätt eller fel om vi börjar följa vår upplevelse och utvärderar den.

Perfekt lycka

Vi lever i en värld där lycka ofta framställs som något stort och spektakulärt – den perfekta semestern, drömjobbet, den stora kärleken. Finns det någon perfekt lycka?

När vi sätter våra sikten enbart på stora mål och händelser, riskerar vi att missa de små glädjeämnena längs vägen. Det är lätt att bli fokuserad på att uppnå något stort och glömma bort att njuta av resan dit. Detta kan leda till känslor av frustration och otillfredsställelse, eftersom de stora målen ofta tar tid att nå och kanske inte alltid ger den förväntade lyckan när de väl uppnås.

Lycka är en resa, inte en destination

Det är viktigt att påminna sig om att lycka är en resa, inte en destination. Verklig lycka kommer från att hitta glädje i resan, i de små framstegen och de dagliga upplevelserna. Att se livets mirakel lite varje dag.

I min verklighet är det ofta de små sakerna i vardagen som bidrar mest till min känsla av lycka. Det kan vara allt till att gå barfota i gräset och uppleva marken under fötterna, till att stilla lyssna till fågelkvitter. Det kanske allra mest lyckogivande för mig just nu är ett morgondopp i sjön, att vara ett med naturen för en stund. En kaffe i morgonsolen är också något som fyller mig med lycka.

Överhuvudtaget att uppskatta dessa ”små” glädjeämnen har förändrat mitt perspektiv och det är betydligt lättare att få de här små puffarna av lyckokänsla.

Närvarande

Att öva mindfulness och vara fullt närvarande i nuet hjälper oss att uppskatta de små sakerna mer. Det är precis som med styrketräning något vi behöver praktisera för att stärka. Jag tror att även lyckomuskeln är en sån. Vi behöver träna den lite varje dag. Stanna upp, kanske kolla av var vi har fötterna och hur underlaget känns. Och se oss om, vad har vi runtomkring oss som vi inte alltid tänker på att uppskatta…

Uppvaknande

Ibland kan det krävas lite av en kris eller svart hål för att vi ska vakna upp och se vad som finns runtomkring oss hela tiden. Jag var tidigare så upptagen med att springa runt och jaga, eller blev jag kanske jagad… Oavsett så var känslan av stress stor, inte alltid negativ. Det finns jagande även i det roliga. Rädslan för att missa något. Jakten på adrenalinkickar.

När min mamma var sjuk och jag såg hennes glädje i att bara sitta och studera småfåglarna utanför fönstret så väcktes något i mig. Bilden är kvar i mig, det var nog ett slags uppvaknande. Något hade hänt i henne. Hon visste att hennes tid var begränsad och kanske började hon älska livet. Jag fick en känsla av att hon började njuta av livet runtomkring henne på ett nytt sätt. Det fanns liksom inget mer att jaga och planera för. Det kändes i mig. Livet är nu och det finns så mycket att njuta av som vi bara kan göra här, den stunden vi är på jorden.

Självrannsakan

Med tanke på hur vi är inlärda i skolan och av samhället t.ex. så kan det vara svårt att veta vad som verkligen gör en lycklig. En början kan vara att regelbundet reflektera över sina upplevelser och känslor, genom meditation eller samtal med någon som kan spegla utan att värdera. I min självrannsakan så är det väldigt hjälpsamt att skriva, dagbok eller bara flödesskrivning.

Låt pennan flöda

Sätt dig skönt tillrätta, ta några djupa andetag och landa där du är. Prova sen att skriva längst upp på ett tomt papper: Det här gör mig lycklig…

Därefter låter du bara pennan flöda, utan eftertanke. Om det hakar upp sig, så prova att skriv meningen om igen och låt på nytt pennan flöda. Sätt en timer på 4-5 minuter och fortsätt tills den piper. Efteråt kan du läsa genom och se om det är något särskilt som poppar ut ur texten lite extra för dig. Där finns kanske en ledtråd. Kanske blir du förvånad.

Blir du nyfiken på att upptäcka mer av dig själv på det här sättet så rekommenderar jag varmt Katrin Sandberg och hennes instagramkonto: mystorycation

Autencitet

Var inte rädd för att gå din egen väg och göra val som kanske inte alltid är populära eller förstådda av andra. För är det något som står i vägen för vår lycka så är det att följa andras väg, när vi egentligen vill något annat. Att vara sann i sin längtan och följa sitt hjärta kommer alltid leda till lycka, förr eller senare. Autenticitet är nummer ett. Annars fortsätter jakten utanför oss.

Stora drömmar

Genom att uppskatta små stunder av livsnjuteri och inte bara fokusera på stora mål, kan vi skapa en mer balanserad och varaktig känsla av lycka. Så nästa gång du känner dig överväldigad av jagandet efter stora drömmar och mål, ta ett steg tillbaka och hitta glädje i de små ögonblicken i din vardag.

Och känn efter om ditt stora mål fortfarande är sant för dig eller om du behöver justera något. Det är också helt ok att ändra riktning.

Allt är ok och bara du vet vad som gör dig lycklig. Det kan vara helt olika i olika stunder. Inga rätt eller fel, lita till din upplevelse.

Ljus & värme,
Anneli