Vad menar jag med det?

Jo, för ganska exakt 10 år sen kom min chef fram till mitt skrivbord och viskade ”jag går på healing”… Förvånat tittade jag upp med troligtvis en lite frågande blick. Kan inte minnas att healing var något jag var bekant med då, även om jag alltid varit av den nyfikna sorten och gärna drogs till det andliga. Det fanns definitivt någon form av sökare i mig. Hon förklarade att det som hon, till oss, kallat för ”migränövningar” i själva verket var Reiki. Någonstans kände hon att det kanske skulle intressera även mig. Som sagt, nyfiken var jag och mitt liv var allt annat än strålande. Stressen höll mig fången, min mamma hade gått bort och sorgen satt i kroppen, jag visste inget annat då än att bara jobba på. Någonstans så fanns ändå en stark längtan efter att må bra. Jag bokade en tid. Att träffa Lindha var som att möta ren kärlek. Min första session var inget jag kan minnas sådär jättestarkt, mer än hennes avslutande ord – att mitt hjärta var väldigt varmt och innerligt. Hon sade det på ett sätt som gjorde att det gick rakt in, hon menade det och jag blev djupt berörd. Hjärtat var inmurat med taggtråd runt sen länge. Hon sa även att jag skulle vara rädd om mig, det är en ”tuff värld där ute”. Förstod inte alls vad hon menade, det var väl samma värld som innan. Ja, det var det och den var särskilt TUFF att möta efter en session hjärtöppnande Reiki. Göteborgs brusiga innerstad blev en chock och jag var snurrig. Snurrigheten till trots, min nyfikenhet och längtan hade väckts. Det blev starten på flera år av samtal och Reiki hos Lindha. Samma Lindha som under 2022 guidat mig djupare in i Reiki och steget till Reiki Master. Så, Reiki räddade mig från att rymma ifrån mig själv och låta stressen styra. Reiki guidade mig hem, djupare in till mig.

Vad är då Reiki för något?

Reiki består egentligen av två ord: REI som betyder Universell och KI som betyder Livsenergi. Så alltså, Universell Livsenergi. Energi finns precis överallt, i allt levande. Finns där ingen energi, så är det inte levande. Energi går att påverka, med vår medvetenhet och med vår intention. Det fick jag först erfara på egen hand i min Qigong-träning och den upptäckten minns jag som Wow! Stort aha-moment och så häftigt att få uppleva. För OM vi kan påverkar energi – ja då är ju allt möjligt. Eller hur?!

Om jag ska gå tillbaka till vad just Reiki är och ge mig på ett försök till att förklara… Reiki arbetar med kroppens naturliga läkningsprocesser och fyller på energitanken. De flesta upplever ett djupt lugn under behandlingen, en del somnar. All läkning sker i stillhet, det är först då kroppens egen självläkande förmåga kan kicka in. Med mer energi i systemet finns mer utrymme för läkning. Det är en holistisk behandlingsmetod som ser till HELA människan.

Healingformen kommer från Japan och är en teknik som förs vidare genom initiering. Initiering innebär att du får en uppkoppling till Universums eviga källa och Reiki flödar genom utövaren vidare till mottagaren. Mikao Usui grundade Reiki efter att han fått en uppenbarelse vid Mount Kurama där han fastat och mediterat under 21 dagar. Reiki har spridit sig över hela världen och sägs ha kommit till Sverige 1982. Blir du nyfiken att läsa mer om Reiki så har Reikiförbundet mycket bra information på sin sida, där är jag själv medlem.

Intressant är att Reiki idag klassas som Friskvård av Skatteverket, då det ses som Stresshantering. Det forskas också en del på Reiki, över 700 träffar om du man söker i forskningsdatabasen PubMed. Det finns också en sammanställning att läsa hos förbundet.

Som sagt, de allra flesta upplever en djup avslappning under själva behandlingen. På ett sätt de kanske inte kommer till annars. Vad jag också märker, i mig själv och de klienter jag möter, är framförallt de små subtila förändringar som sker mellan sessionerna – i verkliga livet. En kvinna som inser att hon börjat stå upp för sig själv mer, som sätter gränser för att inte bli överkörd som tidigare. Små steg som stärker och ger stora effekter. Att bli mer sann till sig själv, förstå att det är ingen som tar skada för att jag lever mitt liv på det sätt jag önskar. En annan kvinna som upplever att hon blir en bättre människa efter Reiki. Det är fantastiskt, det är väl vad vi alla önskar – vara den bästa version av människa som vi kan. Alla dessa förändringar, inifrån oss själva, det ger ringar på vattnet även i det yttre – hos de vi möter.

Att ta sig själv på allvar och sätta gränser, det är fina effekter av Reiki. Men ska vi verkligen ta allt så himla allvarligt…? 😏
Det jag menar här är vikten av förståelse för att vi alla har en viktig roll att fylla i denna värld. Rollen av oss själva, den som bara vi själva kan spela och när vi gör det så spelar vi inte längre. Då ÄR vi. Det är skönt.

Är du redo att plocka fram mer av HELA DIG? Blir du nyfiken?
Du vet vart jag finns. ❤

Ljus & kärlek,
Anneli