Semestertider närmar sig med stormsteg… Vad innebär det för dig, att ta semester? Hur lång behöver den vara för att det ska kännas som just semester? Eller handlar det mer om hur du spenderar tiden?

En paus från rutiner

Tänker att semester kan betyda så många olika saker. Det kan vara en äventyrlig resa, vilsamma dagar i hammocken, roadtrip, camping med husvagn eller tält och såklart massa andra saker. Men gemensamt är ändå en paus från rutiner.

Det är en tid när vi släpper taget om vardagen. En tid för avkoppling, återhämtning och förnyelse. Det är i tomrummet som nya tankar kan få ta plats, nya frön får gro. Oavsett vad semestern innebär så är väl målet ändå att ge dig själv en välbehövlig paus. En chans att hämta dig själv åter. Återhämtning.

Stressfri semester

Jag upplever att Sverige om sommaren kan bli ganska hetsigt. Eller så är det bara för att jag är från en riktig sommarstad och den liksom ändrar skepnad under semestertiden. Men det är så otroligt mycket som ska hinnas med på kort tid. Ja, för vår sommarperiod är inte nämnvärt lång.

Det är kanske många nöjen, events och vänner du vill hinna med. Och dessutom kanske du har något projekt hemma som du äntligen får tid med på semestern… Det kan bli mycket och hur gör du för att få en stressfri semester?

Prioritera

Det kan vara klokt att prioritera vad och hur du önskar uppleva på semestern. Ja, det är väl alltid klokt att prioritera. För att inte känna sig varken överväldigad, eller lägga tid och resurser på ”fel” saker.

Vad är viktigast för dig på semestern? Vad vill du uppleva och hur vill du känna efter den här semestertiden?

Rätt in i kaklet

Tidigare om åren när jag arbetade som anställd och hade mycket på min agenda, då rusade jag in i semestern. Kan väl beskriva det som att jag höll full fart över mållinjen, utan att se väggen precis bakom. Jag körde rätt in i kaklet. Vila skulle jag ju göra sen. Resultatet av detta? Jo, som ett brev på posten startade jag alltid min semester förkyld. När annars skulle kroppen få rensat ur?! Jag ser det så tydligt nu, men det var inte tillräcklig motivation då för att förändra mitt ”vinnande” koncept.

Planera i tid

För en lugnare och mer harmonisk start på semestern så är mitt hetaste tips att planera i tid. Tänk att det skulle ta mig så många år innan jag kom på det själv. Du gör säkert redan det här, men ja för mig verkar inte planera komma så enkelt. Livet lär oss hela tiden, om vi väljer att se det så. Och i år har jag valt att ta hjälp av ett riktigt struktur-proffs. Maria Lofors är en fena på det där med struktur och planering. Hon visar mig hur struktur kan bli till något vilsamt.

Så är du, som jag, också egenföretagare med utvecklingspotential på området att planera i tid? Det finns hjälp. Och tänk vad vi växer när vi tar hjälp av varandra.

Balans, även på semestern

Tidigare så hade jag massvis med saker inplanerade på min begränsade semester. Jag var minst lika trött när jag började arbeta igen, även om jag såklart hade samlat på mig många roliga minnen. Här är vi säkert olika. Och jag är helt klart olik den tidigare versionen av mig själv som inte vill missa något alls. Idag tycker jag det är som allra härligast med obokad tid i kalendern och spontana utflykter.

Närvarande i nuet

För mig behöver inte resan vara så lång, de mest minnesvärda ögonblicken är ändå de som sker när vi är helt närvarande i nuet. Oavsett var vi är. Men kanske är det enklare att bli uppslukad av nuet när vi befinner oss i vackra miljöer eller vilar ögonen på en solnedgång. Jag har lättare för att vara uppmärksam på mina omgivningar när jag befinner mig på en ny plats.

Livet är inte antingen eller. Utan konsten är väl nånstans att hitta en balans, även på semestern.

Tanka energi

För mig är semester en tid för att tanka energi. Oavsett om det innebär några dagar eller flera veckor. I helgen som gick reste vi några dagar till England och Glastonbury. Tiden var kort men ack så vilsam. Energin på platsen var fantastisk och jag kunde verkligen tanka energi till mig själv, trots att det bara var några dagars resa.

Hade jag däremot bokat massa saker under de här dagarna så hade min upplevelse troligen varit annorlunda. Där är vi olika. Jag kom hem med en förundran över hur värdefullt det är att byta miljö och bryta vardagen ibland, även om det bara är några dagar.

Mobilfritt

En av nycklarna till att stanna upp och se vad vi har runtomkring oss är att tillåta dagar, veckor, månader av mobilfritt. Att stänga av mobilen, eller ha den på flygplansläge om du önskar använda kameran. Det ger så mycket mer än du kan föreställa dig innan du själv provat. Allt finns runtomkring oss men det är lätt att glömma när vi har en skärm som önskar så mycket av vår uppmärksamhet.

Min vän Elin Prim har för övrigt precis släppt en barnbok på det här temat som jag varmt rekommenderar. Lilla Lu och mobiltelefonen. Vi har mycket att lära oss av barn och djur, om att vara närvarande i ”det verkliga livet”.

Var sann dig själv på din semester

Det är lätt att dras med i vad andra vill göra, vad du borde göra eller vilja. Men om du är helt sann mot dig själv, vad önskar du då? Det är din semester. Din paus från vardagen. Ta dig tid att verkligen känna efter. Jag förstår att förutsättningarna för oss är väldigt olika beroende på hur vi lever. Men oavsett så är det en tid för att sätta vardagen på paus. En tid för att ge utrymme till att se vad som vill ta plats.

Om du inte är sann dig själv på din semester, hur kommer det kännas att gå tillbaka till arbetet när det är dags? Ingen kan veta hur just du mår eller vad just du önskar, det är ett inre arbete vi var och en själva behöver göra. Även om vi alltid kan ta hjälp av varandra för att vaska fram vårt inre guld. Det tror jag faktiskt är helt nödvändigt emellanåt.

Sköna spontana söndagar

Om dina söndagar är öppna i juli så finns chansen att spontant komma med för skön sommaryoga & qigong vid Särdals Kvarn. Det är inget du behöver boka, du hänger på när du känner för det. Ta med en handduk bara och gå ner till havet för ett dopp efter. Eller köp en gofika efteråt och unna dig en lugn stund i trädgårdskaféet.

Fem söndagar med start 7/7 kl. 9.30 på gräset bakom kaféet. Det är en fantastisk plats med härlig energi.

Sommaryogan är en finfin möjlighet att prova på Sensing Yoga och Qigong, utan att du behöver anmäla dig eller boka upp dig på en hel kurs.

Önskar dig en särskilt härlig helg, kanske lite semester-vibes kan få lov att infinna sig redan nu…

Ljus & värme,
Anneli