Hahaha… ja jag menar det faktiskt. Utan dem så hade jag inte varit där jag är idag. Motgångar är lärdomar.

Om du blickar bakåt, vilka motgångar har du lärt dig av som gjort att du är där du är idag?

Alltså, just i stunden är det ju becksvart och superjobbigt. Jag menar inte att vara klämkäck och att motgångar är något jag njuter av. Oh no!! Helt tvärtom! Men, när jag ser tillbaka på hur min resa sett ut hittills så är det motgångarna som sett till att jag tagit steg i riktning till där jag är idag. Jag skulle tro att majoriteten av oss människor är rätt bekväma, så utan utmaningar skulle inte mycket ske. De riktigt häftiga innovationerna och idéerna kommer ofta ur en erfarenhet som påkommaren behövde lösa.

Utmattningen gjorde mig till Reiki Healer…

Inte över en natt såklart. Det var drygt 10 år sen som jag själv tog emot Reiki Healing för första gången och det fortsatte sedan regelbundet under några år, även om frekvensen minskade allteftersom min energi ökade. Allteftersom min energi ökade så började jag också fråga mig själv meningen med livet, vad just jag ville. För mig blev det tydligt att jag behövde känna en mening med det jag gjorde, att gå till ett jobb som inte längre gav mig det funkade inte. Kroppen protesterade, jag blev sjuk. Gång på gång på gång. Jag försökte verkligen. Mitt jobb som ”var så roligt och givande”, som gav bra betalt, som jag var duktig på och där jag efterfrågades i min specialkunskap – hur kunde det plötsligt ha blivit så… tomt?! Jag hade inga svar på det, men det var så. Visserligen hade jag jobbat ordentligt långa och många timmar de senaste åren och visserligen så hade jag känt lite skav tidigare, som att det borde finnas något mer meningsfullt att bidra med till världen… Det var ändock en identitet som varit med mig länge, den serviceinriktade leverantören, systemspecialisten, chefen och den goda lagspelaren. Tack vare flera motgångar, av förändringar som gick emot och löften som inte hölls så pressade min längtan efter mening mig till att hoppa… Hoppa av det trygga och prova något annat.

Ömsa skinn

Om du levt ett tag så har du säkert också upplevt att du behövt ”ömsa skinn” ibland. Som att det som varit fram tills en viss tid plötsligt känns fel, stagnerat, meningslöst. Och jag tror att det är som det ska vara. Livet är rörelse, så när vi lever behöver även vi vara i rörelse. Mer eller mindre. Livet kommer påminna oss om detta, på olika vis. Genom sjukdomar, olyckor eller annat – om vi inte lyssnat tidigare. Mitt tidigare jag älskade t.ex. adrenalinkickar, köra rally, tävla på folkracebanan och sen dansa till sent på kvällen, tuffa matcher på fotbollsplan, hoppa bungyjump och fallskärmshopp. Då var jag i mitt esse, det var livet det. Mitt nuvarande jag älskar en tyst morgon, enbart tända ljus, någon avslappnande rökelse och att börja dagen med att meditera. Det är sann lycka det. En promenad i skogen, simtur i en spegelblank sjö eller läsa bok framför brasan. Haha.. mitt gamla jag hade fnyst på näsan och skyndat vidare till nästa kick, eller sociala sammanhang. Tänk som det kan bli.

Låt livet visa vägen

Nu vill jag inte ha livet på något annat sätt. Mitt tidigare jag som slet för att vara duktig överallt, räcka till, vara en god chef, medarbetare, kollega, vän, dotter – ja, hon var väldigt ofta sjuk. Nackspärr minst någon gång i månaden, förkylningar och ständig magkatarr. Det var liksom vardag det, jag visste inte hur bra det gick att må. Så där tackar jag motgångarna som pressade mig till att göra andra val. Det gick inte längre. Jag började ta ansvar för mitt liv, för min egen läkning och blev ganska snabbt varse att så som jag levt inte på något vis var friskt. Nu är min kropp snabb på att signalera när något skaver, när jag inte flyter med livet. Visst lyssnar jag inte alltid på direkten men desto snabbare jag gör det, desto ”snällare” är motgången. För den behöver inte ryta ifrån så högt om vi följer med i livets flöde. Men utan de stora motgångarna tidigare i mitt liv så hade jag inte haft den erfarenheten jag har idag och tacksamheten jag numera upplever. Så tack alla motgångar som visat mig vägen framåt i livet.

Hur ser du på motgångar idag, är det livet som står i din väg – eller är det livet som visar dig vägen?

Ljus och kärlek,

Anneli

Let Your Sun Shine