Vad betyder ordet TID för dig? Är det positivt laddat eller är det fyllt av stress och press? Hur känns det i kroppen?

Vad är tid egentligen? Finns det ens? Ibland går tiden i en rasande fart och ibland sakta… Så som vi lärt oss klockan är den faktiska tiden ändå densamma. Dessutom är tiden något som är detsamma för alla, oavsett om du är rik, fattig, stressad, lugn, arbetslös eller du jobbar på tok för mycket… Samma för alla, utan undantag. Kan tänka mig att alla ändock har olika relationer till tid.

Barn är härliga, för de har nu, nu och nu. Tid existerar inte på samma sätt hos barn. Barn jagar heller inte upp sig över tid, barn stressas troligen av omgivningen som känner sig stressade – men inte av tiden i sig. Den finns ju inte. Det är nu och sen kommer det nu och ett nytt nu. Vi vuxna hittar på massa sen. Och absolut, vi kan behöva planera framåt – men behöver vi verkligen planera så mycket framåt att det blir en stress över allt som är planerat och att alla NU bara verkar gå upp i rök. Alla NU som blir sönderplanerade, för det finns ingen tid kvar till att bara uppleva stunden, nuet.

I helgen åkte vi iväg till en stuga i skogen. Inget fancy på något vis, dock ett paradis för oss. Inga synliga grannar, öppna fält och höstbeklädda träd, en lummig trädgård att upptäcka för lilla E med egen lekstuga, linbana, stenar att hoppa på och gungor. En liten stuga, med ett sovrum och ett allrum där köket hängde ihop, där kaminen stod i mitten och stora fönsterpartier visade upp de vackra vyerna utanför. Det var ett så harmoniskt lugn över platsen, men framförallt över oss. Vi hade bestämt oss för att stänga av mobilerna och leva helt tidlöst för några dygn. Ska erkänna att det tog en stund att släppa tiden, den ständiga uppkopplingen och rastlösheten gjorde sig påmind. Efter en dag blev vi väldigt trötta. Kroppen hann ikapp, lyssnades på och vi tog små tupplurer tillsammans. Dagarna gick åt till att laga mat, spela spel, leka, vara utomhus, gå på upptäcksfärd, prata, läsa – att bara vara. Lilla E var så harmonisk och för mig var det ett tecken, eller kanske bekräftelse, på att TID – det är allt som krävs. Tid tillsammans, i närvaro. Lugnet spred sig inom oss och ut till varandra.

Min fina vän Elin har gjort en twist på Astrid Lindgrens berömda och omtyckta quote: ”Ge barnen tid, mera tid och ännu mera tid så kommer kärleken av sig själv.” Tid – den finaste gåvan vi kan ge varann. Kanske ÄR tid detsamma som kärlek.

Till vem och vad ger du din kärlek, din tid?

Reflektioner som bara kom när jag började skriva. Kanske resonerar det i dig, kanske inte. För mig är det viktigt att fundera över vad och vilka som får min tid, min energi. Vart jag lägger min kärlek. ❤

Därför är det också högsta prioritet att bestämma möte med mig själv lite var dag. I Tiden med mig själv hämtar jag fokus och kraft.