Tillit är en av de mest grundläggande känslorna vi kan uppleva, men ändå så svårt att få kontakt med emellanåt. Det är lätt när allt flyter på bra, livet visar sig från lätta sidan och allt verkar gå ens väg. Men det är när livet prövar oss som tilliten är allra viktigast. Kan vi behålla tilliten då, i de svårare stunderna, kommer de inte upplevas lika smärtsamma.

För mig har tillit blivit ett sätt att se på livet med större mening. Som att vi inte är här av en slump, utan här för att lära. Det fyller då ett större syfte upplever jag och kanske är tillit rent av själva nyckeln till ett meningsfullt liv…?!

Men vad innebär det egentligen att ha tillit? Och hur kan vi stärka den?

Vad är tillit?

Tillit är en känsla av trygghet och förtroende, både i oss själva, i andra och i livet. Det är att kunna lita på att människor i vårt liv agerar med goda intentioner. Att världen omkring oss är en plats där vi kan känna oss säkra och omhändertagna. Tillit innebär också att vi har förtroende för vår egen förmåga att hantera livets utmaningar och att vi kan lita på vår intuition och vårt omdöme.

Varför är tillit viktig?

Tillit är grunden för starka och hälsosamma relationer. När vi känner tillit till andra, vågar vi vara sårbara och öppna, vilket skapar djupare och mer autentiska band. För oss själva ger tillit en känsla av inre ro och självförtroende. Det gör att vi kanske vågar mer, som att ta oss an nya utmaningar även om det är långt utanför vår bekvämlighetszon.

Hur bygger vi tillit?

Genom att vara autentisk och sann till sig själv, och andra, så stärker vi känslan av tillit. För när vi kan vara sanna i oss själva, så skapar vi en miljö där andra är trygga att vara detsamma. Plus att vi då drar till oss fler till vår tribe, vår självfamilj, som vi vibrerar med och känner oss hemma med.

Genom att hålla löften, till dig själv och andra. Oavsett hur små eller stora, så visar vi pålitlighet som stärker andras förtroende för oss men också till oss själva. När vi visar oss själva att vi går att lita på så hjälper vi oss själva att lita på andra. Att stärka vårt eget självförtroende och självkänsla är att odla självtillit. Och när vi litar på oss själva så har vi lättare att lita på andra.

Genom att kommunicera öppet och ärligt bygger vi tillit. Att sätta gränser och vara tydlig med sina behov är ett sätt att ta ansvar för sig själv och sin egen energi. När vi klarar av att lyssna in våra behov och kommunicera dem så tror jag att vi har lättare att lyssna in och förstå andras perspektiv och behov. Att visa respekt och empati för andra, även för dig själv, skapar en trygghet och trygghet skapar tillit.

Att återuppbygga tillit

Ibland blir tilliten bruten, och det kan vara en lång och svår process att återuppbygga den. Nyckeln här är tålamod, öppen kommunikation och en vilja att förlåta. Det är viktigt att erkänna sår och arbeta tillsammans för att läka dem, samtidigt som vi aktivt visar genom våra handlingar att vi är värda förtroendet.

Tillit till Universum

Tillit handlar inte bara om relationer med andra och oss själva, utan också om vår relation till livet i stort. Att ha tillit till universum innebär att tro på att allt händer av en anledning och att vi kommer att finna vår väg, även i tider av osäkerhet. Denna tro kan ge oss styrka och mod att fortsätta framåt, även när vägen verkar oklar.

Livet vill mig väl

När energin sviktar är det lätt att tilliten dalar med den. Ett gynnsamt mantra för mig i sådana lägen är livet vill mig väl. Att välja kärlek framför rädsla och vattna tilliten till att livet vill mig väl. Att jag har fått det här livet för att utforska och lära just precis det som jag befinner mig i. Varje stund har vi möjligheten att välja vilket steg vi tar, är det av rädsla eller väljer jag steg av kärlek.

Reiki stärker tillit

Genom att odla tillit kan vi skapa ett liv fyllt av kärlek, stöd och möjligheter. Reiki är det verktyg i min låda som lärt mig allra mest om tillit. Det är en healingform som är väldigt enkel att både ge och ta emot. Namnet Reiki kan enkelt översättas som universell livsenergi. Och en stor del i att lära sig praktisera Reiki är att stärka sin tillit. Tillit till Reiki, till livet, till kärlek, till läkning, till sig själv och alla andra… Reiki går dit den bäst behövs och min upplevelse är att desto mer tillit jag har, desto mer flöde.

Sommarkurs

För att bli praktiserande Reiki Healer behöver du bli initierad i två steg, vilket vanligtvis är uppdelat på två helger. I vår hade jag en grupp som gick Reiki steg 1 för självläkning och blev fast. Till hösten fortsätter hela gänget med steg 2 för att lära sig distanshealing och möjligheten att själva starta en egen Reiki-praktik. Är det här något du själv är nyfiken på?

Jag planerar för en sommarkurs i Reiki där du har möjligheten att gå både steg 1 och 2 lite mer intensivt om du önskar. Hör gärna av dig om det här är något du känner dig kallad till, mer info kommer inom kort.

Nästa vecka arbetar jag från Åre och kommer därför hålla Solglimten stängd för fysiska behandlingar. Det fina med Reiki är att det funkar lika bra på distans. Energi är nämligen oberoende av tid och rum. Så behöver du en energiboost nästa vecka, boka en tid här.

Som med allt här i livet, framgång kommer när vi tar steg i riktning mot det vi önskar. Oavsett hur små de är. Så hellre börja i det lilla, se till att du håller det du lovar dig själv och se allt det fina du har runtomkring dig.

Önskar en ljus, ärlig och tillitsfull helg!

Ljus & värme,
Anneli