Jag hade bestämt mig för att testa forumet Facebook LIVE idag för att prata om just detta. Med vetskapen om att jag inte är jättekompis med just Facebook så var det lite nervigt. En halvtimme pratar jag om Qigong och visar rörelser – UTAN LJUD!! Fast det upptäckte jag först en bra stund senare… Skam den som ger sig – jag provade igen och ljudet fastnade. För den som vill se hela klippet, ca 25 minuter så finns det på Facebook sidan: https://www.facebook.com/Solglimtenhealing.nu/

En kort beskrivning av Qigong är ”energiarbete”, det är en långsam träningsform för att fylla vår kropp med energi, balansera och lösa upp stagnationer i kroppen. Kineserna menar att där energi flödar fritt, där fäster inga sjukdomar. I öst pratar man också om att ”vara frisk” jämfört med hur vi i väst ofta säger ”bli frisk”. Qigong är definitivt friskvård – men hjälper också till att göra sjukt friskt. Eller rättare sagt, lösa upp den stagnerade energi som fastnat och gjort kroppen sjuk, så att livsenergin kan flöda fritt igen. Inget hokus pokus egentligen, allt i universum är energi och den är påverkbar. Dit vårt medvetande går – dit går Qi. Detta är något vi undersöker mer i terminskurserna när vi ses 15 gånger i höst.

Det finns mycket att säg om Qigong såklart, det är en urgammal rörelseform som utgör grunden för bl.a. akupunktur och kinesisk medicin. Finns mängder att läsa och studera, men det som lärt mig mest är att göra och uppleva hur det känns i kroppen och i sinnet. Qigong har verkligen varit startskottet för att lyssna mer till mitt hjärta och hjälpt mig till ett öppnare sinne, friare kropp med mindre smärta och överhuvudtaget se möjligheter snarare än svårigheter.

Vill du prova en kort men ack så effektfull rörelseserie så kan du i filmen här följa med på Inledningen till programmet Lyft Upp Qi. På dessa korta minuter så väcker vi våra Dantien (energicenter), först magen och sen intellektet som förenas i hjärtat.