Hur är du med rutiner? Har du vanor som hjälper dig? Eller har du vanor som stjälper dig? Kanske både ock. 🤷‍♀️😊

Vanor avgör om vi lyckas med något, eller inte

Jag har alltid haft svårt för att få till rutiner, att hålla igång dem. Det är inget som kommer lätt för mig. Däremot så är det något jag märkt är väldigt skönt NÄR jag håller i, hela jag mår bra av det. Okej, kanske inte fröken Rastlös inuti men tänker att hon mår bra av att vila ibland och luta sig mot just rutiner. Systemet, kroppen och knoppen, mår väldigt bra av det. 🙏

Tycker det är häftigt att oavsett talang och vad vi vill uppnå – så är det de små vanorna som tar oss dit eller inte. För att nå dit vi vill så handlar det inte om att flytta ett helt berg på en gång, utan att enträget och plikttroget följa det vi bestämt oss för. Varje dag, varje vecka – regelbundet. Vanor är det som avgör om vi lyckas med något, eller inte.

Tänker på Ingemar Stenmarks fantastiska citat: Jag vet inget om tur. Bara att ju mer jag tränar desto mer tur har jag. Gissar att han plikttroget följde de rutiner han valt för att nå det mål han drömde om. Visst kan vi ha talang för specifika saker, men det avgörande ligger inte i det. Det som avgör är vilket arbete vi gör för att nå dit vi vill. Det behöver inte handla om att vinna tävlingar, det kan lika gärna vara att spara ihop till en semester, att övervinna en rädsla eller öka sin självkärlek. Vi behöver träna och hålla i över tid. Enträgen vinner, visst finns det ett ordspråk som lyder så..?!? 😊

Ord för Dagen den 15 februari

För dig som läst vad jag skrivit det senaste så vet du att jag älskar Sofia Sivertsdotters texter och idag, 15 februari skriver hon om just Vanor i hennes Ord för dagen-bok. Vill gärna dela med mig av hennes kloka ord och så här lyder det:

”Vi når framgång, oavsett inom vilket område, genom att undersöka och upprepa vad som gav oss medvind senast. Att utvecklas känslomässigt, själsligt, moraliskt eller socialt kräver att vi tittar på våra mindre smickrande beteenden och vanor och byter ut dem mot bättre, väl fungerande.

Istället för att slösa, kan vi spara. Istället för att ta sovmorgon, kan vi ta en promenad i naturen. Istället för att förminska det vi har, kan vi säga tack. Varje dag kan vi byta ut en haltande vana mot en uppbyggande och minnas att vi klarar av mer än vad vi tror.

Hjälp mig idag att överge det som håller mig tillbaka, och stärk mig i de vanor som gör mig gott. Påminn mig om att det är de små stegen som formar ett liv och att alla vanor är byggklossar som skulpterar den jag blir. ”

Vad händer i dig när du läser det? Finns det vanor som håller dig tillbaka? Som hindrar dig från att ta steg till att följa din dröm?

Livet vill att vi rör oss

Kanske väntar du in att något ska ske och först då kan du göra slag i din dröm. Så har jag tänkt många gånger. Vad det egentligen handlat om, för mig, är en ursäkt att skjuta upp jobbet lite till. För det är ju just det, ett jobb att göra. Det kan vara jobbigt, motigt men framförallt ovant att ändra en vana. Ovant betyder inte att det är fel, kanske har det blivit rätt. Vi vet inte förrän vi provat och när vi provat kan vi bestämma om vi vill fortsätta eller inte. Vi är alltid fria att välja. Ett val är såklart att fortsätta som vi gör och få de resultat vi får. Eller göra en förändring för att få en förändring. Valet är mitt och ditt.

Jag tror att vårt snabba samhälle med direkta belöningar gör det svårare för oss att se de små stegen på vägen. Om du ser tillbaka på livet och vad som gjort att du är där du är och den du är idag, så är det troligtvis inte ett megahopp som avgjort det. Utan små steg som har tagit dig från det ena till det andra. Alla steg vi tar är en rörelse, oavsett om det är framåt eller åt sidan. Rörelse är liv och livet vill att vi rör oss.

En avslutande liknelse som jag ofta har med mig, det är om du tänker dig en långflygning… Ändrar piloten på kursen ack så lite, verkligen pyttelite, så kommer det ha stor effekt på slutdestinationen. Så om du känner dig manad till en förändring, se om du kan skruva ack så lite på din kurs, din riktning. Det handlar om att börja göra något annorlunda. Kanske är det en stunds morgonrörelse för att få igång kroppen som gör att du fortsätter med nya tankar, kanske är det en annan väg till jobbet eller att lägga undan 20 kr i ett sparkonto varje dag… Bara du vet din dröm och det börjar med ett steg.

Tror du att en kort morgonrutin skulle vara till hjälp, så kan du prova att ladda hem en gratis guide här.

Oavsett vilka vanor du väljer för att följa dina drömmar så hejar jag på dig! ❤

Ljus och värme,
Anneli

Let Your Sun Shine