Såg precis att det är närmare 4 månader sen mitt senaste blogginlägg… kors vad tiden går. Mycket och lite har hänt sen sist, men det jag vill dela med mig av idag är viktigheten med våra FÖTTER!!!

Har varit på biblan – detta fantastiska ställe – och lånat en ny bok: En handbok om fötter av Pa Sandberg. Så intressant och bra bok – hett tips till alla!
Fötterna – Sitter de i slutet eller början på kroppen…? Det går att fundera över. Han skriver om hur fötterna påverkar hela kroppen och ger många bra tips för att öva upp rörligheten i fötterna och deras naturliga förmågor. Genom att stänga in fötterna i skor som är skapta för ett visst mode och status, inte alls för hur foten ser ut och fungerar, så påverkar vi hela kroppen. Tår som trycks mot varandra och fotvalv som försvagas, det sprider sig vidare i kroppen till kompensationsspänningar nån annanstans. Jag tänker även på Traditionella läkekonsten i Kina och hur de menar att vi har meridianer som går genom kroppen och att hela kroppen finns representerad i fötterna. Så om vi ständigt klämmer ihop några tår, stänger vi även potentiellt av energiflödet till inre organ. Tänker på när jag själv varit på Zonterapi, det har varit väldigt tydligt att hela kroppen blivit behandlad – även om endast fötterna berörts. Såklart att det blir tokigt i kroppen då om inte fötterna får lov att ta sin plats på jorden.

De flesta av oss stortrivs nog med barfota-livet på sommaren, friheten med att känna marken under fötterna gör att vi riktigt kommer till liv. Att gå barfota och komma i direktkontakt med naturen och moder jord är lugnande och stärkande i sig, plus att vi stärker fötterna och låter de sträcka ut. Kan vi inte gå barfota alltid? Kanske lite för kallt på våra breddgrader… Men det finns hopp – sen några år går jag endast (eller iaf den absoluta majoriteten av tiden) i s.k. barfotaskor. Det är fantastiskt!! Mina fötter har formats om, de är flexiblare och de har VÄXT…! Okej, det kanske skrämmer vissa eftersom idealet pekar mot att vi gärna ska ha små nätta fötter. Men om vi nu inte har den formen, ska vi straffa våra fötter för det? Är det inte fantastiskt att de bär oss varje dag?! Kanske tacka dem då och då, ge dem lite omvårdnad och massage. En annan insikt med dessa barfotaskor, de håller igång blodcirkulationen i fötterna! Så från att alltid ha frusit om fötterna, oavsett hur tjocka och varma vinterkängor, så är jag nu varm om fötterna på vintern – skornas mycket tunna sula till trots. Eller tack vare den snarare, för jag känner underlaget när jag går och fötterna jobbar naturligt och får massage samtidigt. Mycket fiffigt!

Egentligen ville jag bara tipsa om boken, men märker att detta ämne ligger mig varmt om hjärtat… får kanske varna i förtid om att det kan komma fler inputs om fötter framöver. 🙂 Va rädda om er och extra snälla mot era fantastiska fötter.

Vill ni kolla och lära mer om barfotaskor, kolla in Freefoot i Göteborg, Stockholm eller Malmö: www.freefoot.se

PS. för två år sen vandrade jag drygt 8 mil bland Mallorcas berg i mina barfotaskor – hur bra som helst! Inga blåsor, inga ömma fötter – masserade och glada snarare. OBS att fötterna behöver tränas successivt, så ingen långvandring direkt i dina nya barfota-skor.