Har du hört talas om mitokondrier?

Jag fick möjligheten att lyssna på ett Webinar, om Friska mitokondrier, för återförsäljare av Holistic igår och det var verkligen intressant. Såklart mängder med information, men tänker att jag delar det som jag anser viktigast – hur vi bäst tar hand om våra ytterst väsentliga mitokondrier.

En av faktorerna för välmående mitokondrier är rörelse. Pulshöjande rörelse minst 2,5 timmar/vecka.

Jag kände mig lite träffad, får erkänna att det är sällan min puls går upp numera. Tror det hänger kvar en rädsla från tiden när jag var utmattad och hur stressad min kropp blev vid pulshöjning. Så med det sagt, är det viktigt att ALLTID lyssna på sin kropp och vad den behöver. Idag hände det dock, min kropp och knopp längtade ut på en springtur i vårvädret…

Helt fantastiskt och idag var det 20 minuter njutning. Är övertygad om att min Qigongträning hjälpte mig, då jag fortfarande kände mig hög på energi från de klasser jag höll igårkväll. Så tacksam för energi och för att jag vågade mig ut att springa. I bara farten fick Solglimten sig en fin vårstädning också.

Vad är då våra mitokondrier för något?

Våra mitokondrier finns inuti våra celler och kallas för cellernas kraftverk. Beroende på vilken typ av cell det är så varierar antalet mitokondrier från några till tusentals i varje cell. Organ som kräver mer energi är mer mitokondrietäta, som t.ex. hjärnan och hjärtat. Det är i mitokondrierna som näring och syre omvandlas till energimolekyler, så genom att stötta våra mitokondrier så får vi tillgång till mer energi.

Vi kan göra flera olika saker för att hålla våra mitokondrier friska, bl.a. äta en kost som boostar, ta hand om sig och sin stresshantering, träna, kosttillskott, temperaturväxling och ”små-fasta”.

Förutom rörelse, så är det viktigt att boosta oss med en bra kost – mycket grönt och färggrannt på tallriken. Antioxidanter av olika slag är viktiga, t.ex. E-vitamin, C-vitamin och Selen som hjälper till att städa på kroppen på fria radikaler. Även Q10 är en viktig antioxidant. Viktigaste vitaminerna verkar vara D-vitamin och B-vitaminer, vilka är kända för att bla. hålla vår kognitiva förmåga på topp. Som sagt, så är våra hjärnceller fulla med mitokondrier.

Membranet som mitokondrierna är omgärdade av består till 50% av fett och det är också extremt viktigt med goda fetter för att hålla god vigör på mitokondrierna. Så fiskolja, MCT-olja, bra olivolja etc. oljar upp oss fint.

Har vi dålig funktion på våra mitokondrier så innebär det en stor effekt på sjukdomar och vårt åldrande.

Jag vill tipsa om en fantastisk kvinna som heter Dr. Terry Wahls. Hon blev diagnostiserad med MS och trots alla ”de bästa” medicinerna, samt nya rön, blev hon snabbt sämre. Hon läkte sig själv så att hon gick från rullstolsbunden till att kunna cykla, på enbart 5 månader!!! De största delarna i hennes läkning var tydligen D-vitamin (höga doser) och träning – styrka, puls och balans. Därefter kom kosten och kosttillskott, samt stresshantering – att koppla på sitt parasympatiska nervsystem varje dag. Hon tog även hjälp av massage, friskvårdande kiropraktik och akupunktur. Så inspirerande!!

Här berättar hon om hennes resa: https://www.youtube.com/watch?v=KLjgBLwH3Wc

Ta väl hand om Dig och dina mitokondrier!

Kram
Anneli