Småvarnar redan nu för ett inlägg som jag vet kan väcka känslor. Eller jag har åtminstone mött starka reaktioner tidigare i detta ämne. Jag förstår att det kan upplevas provocerande och att det kan väcka en del motstånd i dig som mottagare. Det kom en våg av motstånd i mig när jag först blev uppmärksammad på det, men samtidigt var det en stor aha och en styrka som bubblade upp inifrån… Ämnet är hur vi ofta använder ”man” istället för ”jag” när vi vill uttrycka något som egentligen handlar om oss själva. Kanske är det ett svenska fenomen… Använder du Jag eller Man när du ska berätta något?

Jag minns särskilt några dagar under min utbildning i Göteborg till Diplomerad Resekonsult… Vi hade inhyrda konsulter som föreläste och utmanade oss i att tala framför grupp, eller sälja var det kanske framförallt. Jag är faktiskt osäker på vad deras syfte var där och jag kommer inte ihåg vad de hette eller hur de såg ut, men jag minns dagen starkt. En STOR insikt kom till mig där och då. Skillnaden på att prata om mig själv som Jag eller som Man. I Sverige använder vi ofta Man när vi ska prata om oss själva, eller hur vi gör eller känner för något.

Vara som alla andra

Vad är anledningen till detta? Jag skulle gissa att det är ett typiskt Sverige-syndrom i landet lagom, att inte sticka ut och att vara som alla andra. Det är bara det, vi är inte som alla andra. Vi är alla unika.

Att använda ordet Man när jag beskriver mig själv är som att dra med alla andra i sammanhanget också.
Man var trött idag när man vaknade men efter en kaffe så vaknade man till…
Det skulle kunna vara en mening som säkert flera kan skriva under på. Men inte alla. En del kanske faktiskt var pigga när de vaknade, andra kanske inte dricker kaffe… Kanske undrar du vart jag vill komma.

Äkta möte

Jo, att använda Jag istället i den här meningen skapar ett mer genuint och äkta möte. Det kommer inifrån dig och du drar inte med någon annan i meningen. För vad vi gör när vi använder ordet man istället är att vi automatiskt utgår från att alla andra runtomkring oss känner samma.

Insikt

Inte förrän den här insikten landade i mig förstod jag varför jag blev så osäker kring andra som ständigt pratade Man och där jag inte höll med. Jag kände inte igen mig. Men det bildades en osäkerhet, subtil kanske men ändock en tveksamhet till om det jag kände var fel.

Rädda för att hamna utanför

Kan du känna igen detta? Har du många Man-sägare runt dig? Eller kanske använder du det själv? Jag har åtminstone gjort det mycket och det slinker säkert genom fortfarande, det ligger så inpräntat i vår kultur. Sen den där klassen för ja, snart 20 år sen så tränar jag ständigt på att säga Jag. ”Man” är mer överslätande, det är inte lika utlämnande och jag förstår att det kan kännas tryggt att gömma sig bakom. Vi är så rädda för att hamna utanför flocken.

Bygger styrka

Det som sker när du börjar prata Jag-form istället är att du bygger din egen styrka över tid. Kanske känns det superläskigt i början, men jag lovar – du bygger styrka. Kan verkligen ett litet ord göra sån betydelse? Ja faktiskt. Ord är också energi. Känn på dessa två uttryck, uttala dem högt och upplev vad som sker i din kropp:

  • Livet är meningslöst
  • Livet har en mening

Upplevde du någon skillnad? Du kan behöva stilla dig och kanske blunda för att ge tid till att uppleva kroppen, men då skulle jag tro att du upplever olika förnimmelser i kroppen beroende på vad du säger. Precis som det är olika känslor i kroppen beroende på tankarna du tänker.

Ta ansvar

Så tillbaka till Jag eller Man, det gör också skillnad. Att prata i Jag-form är att ta ansvar för att det du säger kommer från dig. Och bara dig. Det lämnar över till den andra att ta ansvar för att svara utifrån sig. Nej, det är inte ego att prata jag-form. Kanske är det dock från den uppfattningen som vår Man-pratar-kultur kommer. Från Jante, om att inte sticka ut eller vara förmer. Men vad tycker du, är vi inte färdiga med det nu?! Jante alltså.

Att ta ansvar för sig själv, sina känslor och sitt liv är på intet sätt att trycka ner någon annan. Det är snarare tvärtom. Det är att visa vägen, att följa det som är sant för en själv. Och det är att inspirera andra till att göra detsamma. Att agera och prata utifrån det som är rätt för dem.

Då blir ju igen Man-form-prat tokigt, eftersom det bidrar till att vi lever mer som andra vill. Inte nödvändigtvis som vi själva vill. Kanske är det vad som lett till så mycket depression och ledsamhet, att vi hela tiden strävar mot en form av bild som andra planterat i oss. Inte vad vi själva behöver.

Ord-energi

Intressant det här. Tycker jag åtminstone. Ord, så mycket det betyder vilka vi använder OCH energin orden planterar i oss. Och de vi möter. Jag finner det också intressant att när jag började skriva så trodde jag inlägget skulle bli superkort, men hoppsan det gömde sig visst flera kopplingar till jag respektive man.

Varför har vi så svårt att säga JAG?

Pratar du om dig själv som ”Man”? Att ”man var trött i dag eller man missade en deadline” eller vad det kan vara… Jag hör ordet man-form användas lite överallt, även av elitidrottsmän och kvinnor som säger ”man var lite seg idag” eller vad det kan vara. Man?! Vem ”man”? Jag kände mig inte seg. ”Man” drar med så många fler i uttrycket. Varför har vi så svårt för att säga JAG?

Jag, jag, jag… istället för man

Att träna mig till att använda Jag istället för Man är ett pågående projekt. Det kräver medvetenhet i hur jag uttrycker mig och ibland märker jag att det är läskigt. Inte alltid på ett plan så att jag förstår varifrån det läskiga kommer, utan mer som att det är direkt svårt att utgå från mig själv istället för man. Det blir liksom mer sårbart.

Jag är uppvuxen med att det är ego att uttrycka sin vilja och sina behov. Så självklart kommer det inte helt av sig självt, det är en träningssak. Men ju mer jag tränar, jag, jag, jag… desto starkare blir den muskeln.

Styrketräning i jag-styrka

Ju starkare den muskeln blir, desto starkare blir min egen tro på mig själv. Att vara sann i mig själv. Oavsett om andra tycker samma som jag, så bygger jag tillit till mig själv och att det är ok att inte alla tycker och tänker samma. Det är snarare sunt. Livet blir mer intressant med äkta möten, där jag får lyssna till dina tankar och känslor – inifrån dig själv. Kanske kan den här träningsformen ses lite som styrketräning i jag-styrka.

Tänk dig själv som 4-åring, hur uttryckte du dig då? Var gömmer sig din 4-åring idag? Släpp dig själv lös och stå stark i att ingen är som någon annan, vi är alla unika. Det är utvecklande.

Vad väcker det här i dig? Är det något du själv funderat på innan? Eller har du kanske en helt annan syn?

Det krävs energi

Jag längtar efter en värld där människor strålar sitt ljus, där vi alla uttrycker våra behov och viljor inifrån oss själva. När vi har kontakt med det i oss själva, då kan vi möta andra och ta till oss deras längtan, behov och viljor. Utan konkurrens. Kanske är det här en början på det, att uttrycka Jag istället för Man.

Kanske ger det en förståelse för att det du uttrycker handlar om dig själv, och inte om mig. Liksom det jag uttrycker handlar om mig och inte om dig. I det kan vi mötas och lära oss mer om både oss själva och varandra. Som med all förändring så börjar det med oss själva OCH det krävs energi, både för att synliggöra och bli medveten om de mönster vi önskar förändra. Och det krävs energi att orka göra förändringen.

Förra veckan skrev jag om hur energi är starten på allt och det gäller såklart även här. Jag vet själv med mig om hur jag behövde höja min livsenergi för att överhuvudtaget bli medveten om hur jag levde mitt liv. Och vanligtvis så är att bli medveten nummer 1, men jag menar att med låg energi så är det svårt att ens medvetandegöra.

Hitta verktyg

Vill du ha hjälp att på egen hand hitta verktyg för att höja din energi på ett effektivt och kraftfullt sätt, så kommer det fler tillfällen för Qigong i Asige bygdegård. Håll koll här eller meddela mig om du är intresserad. Gruppen som varit först ut i år verkar vara enig om att det på flera sätt varit transformerande. Jag ser framemot att möta fler modiga själar som vill växa personligen och höja sin energi med Qigong & Qi-healing.

Vill du hellre ha hjälp genom energibehandling, så kan du ta del av paketet ENERGY FLOW START här. Specialerbjudande i februari, så passa på nu. Tre sessioner Reiki kan ge dig en kickstart till mer energi och insikter än vad du kan ana. Det var starten för mig, till att bli medveten om att jag låtit livet köra med mig fast att jag istället

Önskar dig en vacker helg!

Ljus & värme,
Anneli