Vi blir ständigt matade med saker att bli rädda för, saker och känslor att akta oss för, ångest och oro för saker som ska hända… Känns som att det är så vårt samhälle är uppbyggt. Det kommer utifrån från början, men får troligen också fäste inuti oss och det kan vara svårt att urskilja vad som är vad. Är de tankar jag tänker mina egna, inifrån mig, eller kommer de från vad jag sett och hört i världen utanför mig? Våra känslor och tankar går så oerhört fort, det är verkligen en utmaning att stoppa en negativ tanke innan de satts i spinn. Troligtvis är vi inte ens medvetna om att vi har möjligheten.

Något som har hjälpt mig och där jag märkt att mitt synsätt förändrats till det mer hoppfulla, varma och positiva är att minska på bruset utifrån. Vi bombarderas med så mycket information från alla håll och är ständigt uppkopplade, eller kanske nedkopplade(?), till en skärm i varierande storlek. En skärm som jag gissar är ett frekvent sällskap i många hushåll är TV-apparaten. Kanske är den mest på i bakgrunden, men det bruset når ändå fram och ”stör” vårt medvetande.

Jag har inte haft TV på flera år nu och känner verkligen att slänga ut den är bland det bästa jag gjort. (Nu slängde jag inte ut den rent fysiskt, utan gav den nog bara vidare 😊) Förutom att det ger oss mer utrymme i vårt lilla hus, att inte äga någon teve, så känns det också så avslappnande skönt att ha en skärm mindre som pockar på uppmärksamhet.

”Man måste ju följa med och se på Nyheterna!” Något jag hör ibland och undrar, ”måste man?!”
Senast jag såg på Nyheterna så gav det mig ingen direkt upplyftande känsla. Snarare sänkte det min energi, det som visas är framförallt rädslor och skildringar av allt det grymma som pågår i världen. Nu kanske det låter som att jag ”blundar” för det mörka, tro mig – det gör jag INTE. Dock är jag övertygad om att det inte hjälper världen att jag sjunker ner i det svarta, utan istället SE ALLT DET FINA jag har runt mig och VARA TACKSAM för det. Att välja kärlek och ljus, ta ansvar för att hålla min energi hög – för att ge vidare och stödja en ljusare värld. Tänk om Nyheterna rapporterade om sådant som stärker oss, det goda och ljusa som görs ute i samhället och världen. Hur hade världen kunnat se ut då och vilka tankar/programmeringar skulle vi ha istället?! Jag tänker att det vi matar växer, så troligtvis hade det spridit sig som ringar på vattnet, till en ljusare värld än den vi ser idag. Alla kan vi göra något och genom att hålla energin hög och vara det mest kärleksfulla vi kan – även till oss själva, så hjälper vi hela världen till en ljusare plats.

Av samma skäl ser jag aldrig på Deckare, Thrillers eller olika våldsfilmer – för vad ger dessa filmer och serier för känsla i mig?! Denna ”underhållning” ger mig totalt motsatt effekt, än den jag får när jag ser saker som berör mig och värmer mitt hjärta.

”Vad gör ni på kvällarna då?” Den frågan har jag också fått några gånger och de flesta kvällar pratar vi med varandra. Ibland tittar vi på något vi valt ut ur det stora utbudet på World Wide Web, kanske något som vidgar våra vyer, något som berör oss i hjärtat eller som skänker oss glädje och skratt. Ska också erkännas att det blir lite Astrid Lindgren tema nu för tiden. Älskade kloka Astrid – så tacksam för denna skatt av berättelser hon har lämnat vidare i världen.

”Livet är en sak som man måste vara rädd om, förstår du inte det?” Ronja Rövardotter

Ljus och värme,
Anneli