I drygt en vecka har jag kört en digital detox, som jag skrev om i förra inlägget. För mig har det inneburit att vara offline mer än online. Och helt utan sociala medier. Offline kan också ses som att koppla ned, men jag skulle nog säga att det är att koppla upp. (Och att koppla av.) En uppkoppling till mer av dig och din egen sanning, högre jag eller inre vetande. Ute i bruset är det lätt att tappa sig själv. När vi slutar trycka in (ta intryck) utifrån kan vi bättre höra det som pågår inuti.

Process att stänga av

Det är en process att stänga av det yttre bruset, om du är van att scrolla i t.ex. sociala medier. Jag skapade en mapp som jag placerade längst bak bland mina appar. Där i lade jag in alla appar som jag ville avstå ifrån. Mappen döpte jag till PAUS, för att det skulle ge ett större motstånd att gå in där. För tro mig, det är en avvänjningsperiod. Utmaningen är olika stor för oss såklart, som med allt. Oavsett om vi använder mobilen eller ej, så är den ett objekt/en energi som pockar på oss om den är med. Så för egen del tycker jag det är skönast att lämna den hemma när jag är iväg.

Klocka

Att lämna telefonen hemma när vi är iväg kan kännas jättekonstigt i början. Själv minns jag tiden innan mobiltelefonen fanns i våra liv och det var betydligt mindre stress då. Nu räknar vi kallt med att alla är anträffbara ständigt. Och att mobilen behöver vara med om något skulle hända, för att hitta vägen, se vad klockan är, kunna ta kort, legitimera oss, shoppa och massa mer saker säkert. För ett par år sen började jag använda klocka på armen igen och det är väldigt skönt. Då behöver jag inte ha mobilen för den sakens skull.

Underlätta offline-läge

Fundera över vad du faktiskt använder din mobiltelefon till. En sak som underlättar offlineläget är att rensa i de olika användningsområden du har mobiltelefonen till. Är telefonen t.ex. din klocka, skaffa en separat istället.

Resultat av offline

Vad jag märkt av under detta offlineläge är en större uppmärksamhet på nuet och verkligheten där jag fysiskt befinner mig. Det blir ett annat lugn. Jag noterar likväl att det finns delar av mig som vill öppna de där apparna som jag tagit paus ifrån. När rastlöshet pockar på så är frestelsen där snabbt. Allra mest de första dagarna av detoxen. När det hade lagt sig en aning så fann jag en större ro till att reflektera och skriva ner det som rörde sig inuti mig. Också att faktiskt bara sitta med det.

Jag som älskar att läsa böcker men inte ”haft tid” till det på länge fann stor lycka i att ta till mig en bok som länge kallat på uppmärksamhet. Visst är det också ett sätt att trycka in utifrån, beroende på vad du läser. Men jag fann ett större lugn i att reflektera och filosofera över det jag läste.

Så mitt resultat av offline varandet är helt klart ett annat lugn. Det som rörde sig inuti mig fick större plats att visa sig. Inte alltid sköna saker, men att trycka undan det löser inte upp det. Så det som jag skjutit upp under en tid kunde nu få utrymme att visa sig.

Ge utrymme

För att saker vi tar in ska få chans att rota sig, att integreras, behöver vi ge det utrymme. Precis som när vi sår frön så kan vi inte trycka ner alla på samma ställe, det behöver finnas space emellan för dem att växa. (Det förstår även jag som annars har de mest ogröna fingrarna.) Så stunder av offline är en investering i att integrera nya kunskaper, också att släppa taget om det som inte längre hör hemma i dig. Framförallt för att höra din egen visdom.

Brist på tid

Kanske dyker tanken upp om att du inte har tid att gå offline, men frågan är om du har tid att avstå… Det är enbart i stressat tillstånd vi upplever brist på tid. Att allt behöver gå fort och att vi annars missar saker, inte hinner med eller inte utvecklas tillräckligt snabbt. Men vad är egentligen några dagar av ditt liv?

Om du tillåter dig att ge utrymme för att stänga av bruset några dagar så kommer du märka skillnader, som inte upplevs när livet rullar på som vanligt. Så frågan är om du har brist på tid, eller om det egentligen är en illusion…

Lärdom från Filippinerna

Time is not passing, time is coming. Det är ett citat och en lärdom från Filippinerna, där jag bodde några år. Som stressad västerlänning så kunde ibland (eller väldigt ofta) Filippinernas syn på tid göra mig frustrerad. Men det finns något väldigt tänkvärt i det att det hela tiden kommer ny tid. Varje nu är en ny chans.

Nya rutiner

När jag nu avstått sociala medier under en tid så upplever jag ett motstånd att återgå. Spännande, eller hur?! Så när avgiftningen nu är gjord är min ambition att ta till nya rutiner. Att bli mer uppmärksam på mitt scrollande och fokusera det till vissa tider i veckan.

Wish me luck. Jag vet att det är minerad terräng de däringa forumen och att det kräver disciplin. Disciplin kommer förhoppningsvis vara lättare nu när avvänjningen är gjord. Precis som det är att hålla sig bort från socker när jag gjort en inre detox.

Hur har det gått för dig? Behöver du mer tid av offlinevarande? Eller en annan form av detox?
Sommaren är en fantastisk tid för det.

Ett fint sätt att uppmärksamma din inre röst är också genom helande, intuitiva, rörelser. Nu på söndag startar SommarYoga & Qigong vid Särdals Kvarn. Det är drop-in och du är välkommen precis som du är. Läs mer här.

Ljus & värme,
Anneli