Sitter med en fika på ett välkänt ställe i Ullared o funderar över denna shoppinghysteri som finns överallt. Särskilt påtaglig på detta välkända ställe och de gör det bra, hjälper oss med shop til you drop och sen kan vi köpa fika o orka lite till… Just i denna tid är stressen mer påtaglig, vi vill hinna så mycket o vi vill köpa perfekta klappar och gärna många – känns det som just här. Förväntan känns också mer påtaglig, förväntan är spännande och härligt – men vad händer om det inte blir så som man tänkt…? Är all denna stress förgäves då?

I morse lade jag extra tid på min qigong när jag vaknat, att väcka kroppen och landa mjukt i min fina farkost här på jorden. Jag är helt övertygad om att det gjorde hela skillnaden till att jag kan fortsatt känna lugnet och hinna känna efter för varje ny sak som trillar ner i kundvagnen. Det är utmanande att vara människa och det är lätt att döva det med ytliga saker. Att hitta tillbaka in i kroppen och känna efter, andas djupt o kanske blunda en stund, kan vara avgörande för att inte låta sig blåsas med.

Mitt i all denna klappstress o julfest så är ändå grundtanken med julklappar fin, vi visar generositet och omtanke till varandra. Det som blir skevt för mig är att vi redan har så mycket prylar och de flesta i vår värld kan köpa det de behöver. Tänk om vi skulle öppna upp och bjuda på dessa fina kvaliteter ändå, genom ord och andra handlingar. Tänk om vi kunde ge varandra tid istället, kanske ge varandra massage eller lägga sin tid på att göra något som man vet att personen uppskattar. Och tänk då om vi skulle lägga vår julklappsbudget på de som inte har mat eller vatten så det räcker, barn som inte får gå i skolan eller till organisationer som ger allt när människor hamnar i nöd. Vad hade det kunnat göra för världen? Vår gemensamma planet, där vi haft turen eller oturen att födas på olika ställen och med olika förutsättningar.

Jag glädjer mig när jag hör fler och fler som börjar tänka så här, där julklapparna t.ex. går till fadderbarn eller trädplantering. Och när kända profiler som Cecilia Duberg går ut på sin instagram och berättar att barnen är involverade och ber om tips på organisationer att stötta. Det ger ringar på vattnet.

En kan inte göra allt, men ALLA kan absolut göra något. Amen. ♡