Förra måndagen flyttade jag bort Instagram och Facebook från startskärmen på mobilen och bestämde mig för att låta mina ögon vila från dessa flöden en vecka. Lätt som en plätt, tänkte jag innan. Hur gick det då?

Första dagen gick bra men sen kom rastlösheten krypandes, som att händerna och fingrarna nästan vill öppna dessa appar av sig själva – bara för att ha något att göra. Skrämmande! Jag lyckades dock hindra ”instagram-reflexen” och klarade veckan utan några uppdateringar på sociala medier.

Vad är det egentligen jag vill se? Vad är det jag saknar så när jag inte scrollar med telefonen? Jag vet inte riktigt än, kanske är det bekräftelse på vad som hänt med mina inlägg…? Dock gör jag sällan inlägg, så vet inte riktigt om det är hela sanningen heller. Slutsatsen hittills är nog helt enkelt att det håller mitt huvud sysselsatt, istället för att lyssna inåt i mig själv. Trots att jag säkert inte är den största konsumenten, så är jag nog inte heller den som tittar minst – men det spelar ingen roll för det väsentliga är vilken tid jag själv upplever att jag lägger och vad den ger mig. Jag kanske bara vill kolla vad som hänt det sista och vips – så har det gått en halvtimme…! Vart tog tiden vägen? Och är DET vad jag vill lägga min tid på? Speciellt nu med min älskade lilla nya familjemedlem – vilka signaler ger det henne? Hon är visserligen bara två månader, men jag är övertygad om att vi människor tidigt märker/känner av om de runtomkring oss är närvarande eller inte. Jag vill vara närvarande.

Jag överväger därför att bara stänga ner dessa medier, som stjäl min uppmärksamhet utan att jag vill, men sen kommer jag på att de är inte bara illa… Jag uppdaterar mig på viktiga saker också och det är en bra kanal för att nå ut med budskap eller framtida evenemang. Därför tänker jag att det är upp till mig om dessa kanaler ska få stjäla min uppmärksamhet eller inte, en övning i självbehärskning helt enkelt.

Blev nyfiken på vad ordet självbehärskning står för och sökte på wikipedia, där ordet omnämns som en förklaring till hur vi människor uppnår Inre frid. Det känns bra, jag tror jag är något på spåren… Självbehärskning.

Önskar er alla en vacker och fridfull vecka, kanske genom mindre uppkoppling och mer inkoppling. ❤️