Vad betyder det för dig? Att följa hjärtat.

Jag förstår att det kan vara svårt att få fatt på eftersom vi i vår kultur allra mest följer huvudet. Vi är så mycket i våra huvuden att kroppen mest är något som huvudet sitter fast på. Men i våra kroppar bor en intelligens långt större än den som ryms i huvudet. Och i våra kroppar bor hjärtat. Hjärtat som håller oss vid liv och hjärtat där vår känslomässiga intelligens bor.

Rädd för att känna

Att vi har gått ifrån våra hjärtan sker gradvis. Vi föds in i denna världen och tar in allt runtomkring oss med öppna sinnen. Små bebisar ser inte ut på världen, de tar in. Jag tänker att det är därför vi så lätt drunknar i bebisögon. Det är som att de är portaler in i det stora mysteriet.

Vi har alla varit de där små bebisarna, öppna för världen. Men allteftersom lärt oss att det kan göra ont att leva som människa också. Vi lär oss hur vi behöver agera och vara för att bli accepterade och omtyckta, att passa in. Det är inte så konstigt att vi då flyttar vårt varande från hjärtat. För det är lätt att bli rädd för att känna allt vi känner.

Sänka axlarna

Ett tydligt tecken och som vi snabbt tar till för att ”koppla loss” hjärtat är att dra upp axlarna. Det är lite som att dra ur kontakten ur eluttaget. Om vi klarar att sänka axlarna, låta dem vara fästa ner på bröstkorgen, kommer det kännas mer. Då sätter vi i kontakten. Genom att röra sig med axlarna fästa ned så känns livet mer. Livet känns.

Välja obehag

Att det känns mer är helt ofarligt. Ja, det kan vara obekvämt. Kanske även obehagligt. Men livet är obekvämt och obehagligt från och till. Det gäller att välja obehag. Om vi duckar för obehaget i stunden så kommer det istället senare, och varar troligen längre. Ett kortsiktigt men intensivt obehag kan istället ge långvarig vinning, längre fram.

När du bestämt dig för att följa hjärtat, eller att stå upp för det som känns rätt för dig, då blir du mer ärlig. Det betyder också mer sårbar. I vissa situationer kommer det betyda att du kanske är ensam om din känsla och för de flesta av oss är det ett obehag. Att ignorera din egen röst i de lägena kommer dock ge ett större obehag i längden.

Låt hjärtat jubla

För även om ett visst obehag kan kännas görmycket och jätteläskigt i stunden, så följer det ändå ganska snart en lättnad. Då har du följt hjärtat, du har stått upp för det som känns rätt för dig själv. Du har visat dig själv att du är viktig. Om det är en ny erfarenhet för dig, att följa din sanning oavsett vad omgivningen tycker, så kan det upplevas otroligt skrämmande och obehagligt. Hela ditt system kan under den initiala tiden uppleva det som att hela du går under.

I själva verket är det precis tvärtom. Klarar du att genomleva det första obehaget så kommer hjärtat jubla. Din själ kommer jubla.

Släng hjärtat före och spring efter

Vilgots Surdegsbageri

Hoppa och följ med

Jag älskar citatet ovan, som jag läste under en mysig frukost på Vilgots Surdegsbageri i Våxtorp. (Väl värt ett besök för övrigt!!) För mig innebär det att följa den där första gnistan av glädje, hjärtats kall, och ha full tillit till att jag klarar det. Att hoppa och följa med på vad det innebär. Lita på att livet vill mig väl och att mitt hjärta vet min kapacitet.

Tvivel

Du har troligen någon gång upplevt ett direkt kall att hoppa på någonting… Att gå en kurs, köpa något, anmäla dig till en tävling… eller något helt annat. Det känns euforiskt. Du känner glädje, hopp och som att NU, nu startar det.

Sen kommer tvivel. Hur ska jag klara det här?! Var det verkligen rätt beslut, hur tänkte jag..?!

Känner du igen dig? Det händer åtminstone mig då och då. För ett par år sen hoppade jag på ett nätverk för soloföretagare. Jag band mig på ett årsabonnemang och kände sån pepp, kraft & förväntan. Sen, när det gått några dagar då kom mina tvivel. Hjälp!! Ett helt år! Har jag egentligen råd med det?! Det skulle visa sig att mitt beslut var alldeles rätt. Jag hade råd. Och supporten från nätverket har burit mig framåt, gett mig så många insikter och utveckling. Då jag annars hade fastnat, stannat av och känt stress eller frustration.

Hjärtat som kallar

Det är inget fel att känna tvivel. Jag tänker att tvivlen vill skydda oss. Skydda oss från att känna obehag, från obekvämlighet, från förändring. Det är dess funktion. De kan vara bra att lyssna på ibland. Som när tvivel hindrar oss vid klippranden så att vi inte bara hoppar, eller liknande. De håller oss vid liv.

Frågan är bara om du vill leva livet precis som du gör just nu eller om det är värt att utmana dina tvivel. Att följa den första impulsen av pepp, glädje, förväntan, pirr, eufori, lust som du så tydligt kände. Livsgnistan som tändes. Det är hjärtat som kallar.

Högre medvetande

Hjärtat som bara vet. Fastän ditt huvud inte än förstår hur. Jag tänker att ditt högre medvetande bor i hjärtat. Det kan vara svårt för huvudet att begripa för vi kan inte se den utstakade planen i detalj. Vi kan däremot känna när vi går på rätt väg. Genom att vara närvarande i kroppen, i hjärtat, och följa upplevelsen allteftersom vi tar våra steg på livets väg.

Reiki

Reiki Healing är ett utmärkt sätt för att ta kontakt med ditt djupare jag och följa hjärtats röst. Sista helgen i april lär jag ut Reiki steg 1 i Ängelholm, hos Hela Livet. Känner du pirret att ta steget till att bli en kanal för Reiki-energin så finns det EN plats kvar.

Reiki öppnade mitt hjärta i en väldigt utmanande tid. Mitt hjärta var helt stängt och jag var fast i en tunnel av stress. Det skavde inuti men jag var så fast i alla måsten. Reiki är tveklöst en av de stora anledningarna till att jag ändrade kurs och styrde mina steg i ny riktning. Jag lärde mig att följa hjärtat och det gav mig sån harmoni. Ovärderligt.

Otippat för min 30-åriga version av mig själv, så har jag fördjupat mig och är Reiki Master. Förutom att jag initierar i Reiki och håller kurser, så har jag hittills gett flera hundra behandlingar. Det är en ynnest och mitt hjärta jublar över att få kalla det mitt arbete.

Vad gör du när du följer hjärtat? ❤️

Önskar dig en vacker vecka framåt!

Ljus & värme,
Anneli