Mitt ledord för 2024 är VILODAG, eller VILA. En dag per vecka, eller åtminstone en avsatt tid, för att stänga av allt yttre brus och vara i nuet. Tid till att vara spontan och följa känslan inifrån mig själv. En insikt har kommit till mig att det krävs trygghet för att kunna vila fullt ut. Trygghet låter kanske som ett tråkigt ord, men jag har reflekterat lite över det…

Vila

Vi pratar ofta om att det är utanför trygghetszonen som vi växer och det är helt sant. MEN jag har upptäckt att när jag känner mig trygg så kan jag vila, fullt ut.

Vila tror jag många behöver. Att känna trygghet till djup vila, att det är ok. För jisses vad mycket många av oss har varit utanför den där trygghetszonen de senaste åren. Trygghet och vila hjälper oss också att växa. Vi behöver båda. Vi behöver vila för att orka hoppa utanför komfortzonen. Med trygghet, i oss själva, vågar vi än mer att kasta oss ut.

Nästa platå

Befinner vi oss enbart utanför komfortzonen så tror jag det finns en risk att vi tappar fotfästet… Kanske känner du igen dig, eller så är det bara jag. Men jag trivs med att kasta mig ut och in i nya saker. Så fort jag lärt mig något hyfsat så vill jag till nästa. Det är inget fel i det. MEN med erfarenhet har jag lärt mig att integrera utvecklingsfaserna med vila emellan. Det blir mer välgrundat så.

Jag ser det som att vi för varje utvecklingsfas kommer upp på en ny platå, eller ny lägerplats. Det kan vara klokt att vila lite där, innan vi gör oss redo och tar sats för nästa platå.

Naturligt driv

Ända från att vi föds så har vi ett naturligt driv till att utvecklas. En frisk bebis strävar efter att ta sig fram, att rulla runt, sätta sig upp, krypa eller hasa och så småningom till stående. Det här drivet till utveckling finns i oss naturligt. Kanske har det blivit avtrubbat genom livets prövningar. I skolan får vi lära oss det som andra vill att vi ska kunna, i bästa fall är det något vi intresserar oss för. Är det inte det så kommer vi använda oss av olika överlevnadsstrategier för att klara av det. Kanske stänger vi av. Det är lättare att vi ger upp vår inre nyfikenhet, för det är ändå ingen idé. Så vi stänger av den där inre rösten och det inre drivet.

Förr eller senare så kommer den här inre rösten, eller vårt naturliga driv, att pocka på igen…

Hitta tillbaka

Det kan ta lite träning och tid att hitta tillbaka till det här inre naturliga drivet. För egen del krävdes det en hel del vila från yttre brus, från mitt eget görande och att träna upp min inre trygghet. Jag har nog alltid verkat trygg och har även själv sett mig så. Säker på min sak. Men när jag ser tillbaka så ser jag att tryggheten låg i görandet. Att vara säker i sitt görande är en sak. Att vara uppskattad för något som en gör. Problemet då är att hela tryggheten landar i det vi gör. Att ”bara” vila i oss själva, i vårt varande, kan då upplevas som ett hot. För vem är vi när vi inte gör…?

Vila för att finna svar

Genom att träna upp vår inre trygghet, så tränar vi också vår förmåga att vila i oss själva. Och i den vilan får vi en större kontakt med vår intuition och vårt högre jag. Där kan vi finna svar på frågor om oss själva…

Vad tycker jag om? Vilken näring behöver min kropp just nu? Vilket sammanhang trivs jag bäst i? Vad längtar jag efter? Vad känner jag tacksamhet för? Vem vill jag vara? När upplever jag flow, vad gör jag då? Om allt var möjligt och det inte fanns några som helst begränsningar, hur vill jag då leva?

Enkelhet

Det är nog ganska enkelt egentligen… Skalar vi av allt det yttre och hittar till vår inre trygghet, så skulle jag tro att de flesta finner ett stort lugn. Vår otrygghet gör att vi söker tryggheten utanför oss själva, i jobb, relationer och materiella ting. Dessa yttre attribut kommer dock alltid öka vår känsla av att vi behöver göra mer, skapa mer, vara mer för att känna trygghet. För att inte förlora det vi har.

Min erfarenhet har visat mig att jag är som allra lyckligast i enkelhet. I det enkla har jag upplevt den mest sanna glädjen, lyckan och förundran över livet. Det är som att vi har vårt inre barn väntades där inne i hjärtat… Han eller hon längtar efter att bli sedd. Längtar efter att vi ska sakta ner och upptäcka all glädje som enkelhet ger. Det stora bor i det lilla.

Skapa det liv du innerst inne önskar

Det har inte varit enkelt att hitta till enkelheten, till den inre tryggheten. Jag har behövt ifrågasätta många av mina tidigare sanningar och programmeringar. Det är aldrig enkelt. Tänk om du behöver lära om allt som du lärt dig fram till nu för att din sanning egentligen är något annat… Många skulle säga att det är svårt. Men vet du, svårt betyder inte omöjligt. Steg nummer ett är att börja med dig själv, vad behöver du för att känna trygghet och att kunna vila i dig själv?

Tänk om du har tillgång till en evig trygghet inom dig och att du från den platsen skapar det liv som du innerst inne önskar… Som med allt annat så är det en förmåga som vi kan behöva träna mer eller mindre på för att behärska. Du vet, övning ger färdighet och det vi vattnar växer…

Hjälp att stärka din inre trygghet

Det finns idag mängder med uppslag, guidade meditationer och tips på t.ex. Youtube. Vad du behöver för att stärka din inre trygghet finns troligen där ute i någon form. Är du intresserad så kan du ägna timmar åt att söka fram lämpliga tillvägagångssätt på nätet och finna stor hjälp på din väg.

Vill du ha mer personlig stöttning och kanske snabbare landa in i dig själv, så är det mycket värt att investera i en guide eller coach som du får förtroende för. Det har varit helt ovärderligt för mig och jag investerar årligen i min egen utveckling. Vi är olika som människor. En del lär sig bäst på egen hand, i sin egen takt. Andra vill ha personlig hjälp och guidning, antingen individuellt eller i grupp. Kanske en blandning.

Rätt sammanhang

För mig har det blivit klart att jag behöver vara i rätt sammanhang för att lyckas med förändringen jag önskar göra. Det är inte säkert att det sammanhang jag befinner mig i är rätt för det jag önskar framåt… Då behöver jag hitta andra som vill göra samma förändring, eller som redan gjort resan jag önskar göra.

Jag ser så framemot att starta upp kursen QIGONG & QI-HEALING i Asige, då Qigong var en stor hjälp för mig att finna den inre tryggheten. Med Qigong släppte jag på många blockeringar som låg i vägen för att kunna uppleva den inre rösten och tryggheten. Evigt tacksam för mina Qigonglärare som guidat mig på vägen. Utan dem, och andra vägledare på resan, så skulle min läkningsprocess varit betydligt längre och jobbigare. Kanske hade jag gett upp. För mig så har hjälp av de som gått före varit helt avgörande.

Tänker att det är värt att fundera på ibland… befinner du dig i rätt sammanhang för det liv som du önskar leva? Upplever du support och stöttning i det du önskar göra? Blir du utmanad och påhejad till att följa ditt hjärta, din inre röst? Känner du dig trygg att vara dig själv i det sammanhang du befinner dig i?

Jag önskar dig en gnistrande helg, i varm trygghet och djup vila.

Ljus & värme,
Anneli

PS. Vill du ha individuell stöttning för att stärka din inre trygghet, vila i dig själv och väcka upp mer av ditt ljus, din kraft? Nu finns mitt exklusiva program VÄCK LJUSETS KRAFT öppet för bokningar. Vill du starta med ett kort samtal för att se om det är för dig, boka det kostnadsfritt här.
Jag längtar efter att se dig stråla, inifrån och ut.